matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wielomianowe. Baardzo proszę o pomoc :)
w2w:
3x
8
−2x
4
−1=0
7 gru 16:02
Janek191:
x
4
= t 3 t
2
− 2 t − 1 = 0
7 gru 16:03
pigor:
..., lub jak lubisz ...
chodzić swoimi ścieżkami np. tak:
2x
8
−2x
4
−1= 0
⇔ 3x
8
−3x
4
+x
4
−1= 0 ⇔ 3x
4
(x
2
−1)+x
4
−1= 0 ⇔ ⇔ 3x
4
(x
2
−1)
+(x
2
+1)
(x
2
−1)
= 0 ⇔
(x
2
−1)
(3x
4
+x
2
+1)= 0 ⇔ ⇔ x
2
−1= 0 (dlaczego ?) ⇔ x
2
=1 ⇔ |x|=1 ⇔
x∊{−1,1}
. ...
7 gru 16:14