matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Natasza:
Podczas rozwiązywania zadanka z chemii napotkałam na całkę, której nie wiem jak rozwiązać. Proszę o podpowiedź jak ją rozgryźć dx/(1−x)
0,5
wiem że dx/(1−x)=−ln(1−x) ale z drugiej strony wiem ze x
n
*dx=1/1+n * x
n+1
a co tutaj
7 gru 14:34
J:
..podstaw : t = 1 − x i − dx = dt
7 gru 14:38