zadania na równania prostych
gapa: Punkty A(−4,4) i B(4,0) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt M(3,4) jest punktem przecięcia
wysokości tego trójkąta. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
W załączniku zadanie rozwiązywane przeze mnie.
Proszę mi powiedzieć co robię źle, bo wynik mam nieprawidłowy.
http://pl.static.z-dn.net/files/dda/2afda33e67a7aacf7c9e4120e1924fe9.jpg
7 gru 14:39
gapa:
7 gru 16:16
gapa: pomoże ktoś

?
7 gru 17:26
pigor: ..., chyba żartujesz, szukaj sobie; wolę sam policzyć
np. tak :
wektory:
AM=[3+4,4−4]=
[7,0] i
BM=[3−4,4−0]=
[−1,4] ,
zatem
prosta BC:
AM⊥BC ⇒ 7(x−4)+0(y−0)=0 ⇔ x−4=0 ⇔
x=4:
prosta AC:
BM⊥AC ⇒ −1(x+4)+4(y−4)=0 ⇔
−x+4y−20=0,
więc
C=(x,y), gdzie x=4 i −4+4y−20=0 ⇒ 4y=24 ⇔
y=6 ,
zatem
C=(4,6) − szukany wierzchołek ΔABC. ...
8 gru 15:40
9 gru 19:00
Nka: dobra, nie było pytania, już wiem. Dzięki
9 gru 20:47