tym razem geometria
Kinia: Podstawą Ostroslupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym miary α i przeciwprostokatnej
długości c. Wszystkie ściany boczne ostroslupa nachylone są do plaszcyzny podstaey jego
podstawy pod tym samym kątem o mierze β. Oblicz pole powierzchni ostrosłupa.
Wyznaczylam sb długość przyprostokatnych z podstawy i wysokosci ostroslupa. Teraz będę po kolei
wyznaczać wsokosci ścian bocznych, ale to strasznie dużo pracy czy jest jakiś prostszy
sposób


Ratujcie !
7 gru 13:47
Kinia: Możecie mi podpowiedzieć czy ściany boczne będą trojkatami rownoramiennymi

?
7 gru 15:31
Kinia: Hm?
7 gru 15:36
Kinia: Podpowiedzcie mi proszę, jestem uparta no, bo wychodzi mi inaczej niż w odp i nwm gdzie mam
błąd.
7 gru 15:52
Bogdan:
Ściany boczne nie muszą być trójkątami równoramiennymi, ale wysokości ścian bocznych
poprowadzone od wierzchołka ostrosłupa maja równe długości. Ustal punkt w podstawie
ostrosłupa, który jest spodkiem jego wysokości.
7 gru 16:03
dero2005:
Spodek wysokości będzie środkiem okręgu wpisanego w podstawę. Oblicz promień tego okręgu r.
Stosunek promienia r do wysokości ściany bocznej jest równy cosβ. Z tego obliczysz wysokości
ścian bocznych, które będą takie same dla wszystkich ścian. Mając boki podstawy i wysokość
ściany bocznej obliczysz pole boczne. Do tego dodasz pole podstawy.
7 gru 16:26
Kinia: No to co ja robię źle ?

zrobilam jak Dero i właśnie mam zły wynik, inny niż w
odpowiedziach
7 gru 19:17
Kinia: Po kolei: długości boków podstawy: c, c sinα, c cosα
7 gru 19:19
Kinia: | | c | |
Wysokość ściany bocznej: |
| |
| | 6cosβ | |
7 gru 19:20
dero2005:
jaki jest wynik w odpowiedzi?
7 gru 19:58
dero2005:

a = c*sinα
b = c*cosα
| | csinαcosα | |
r = |
| |
| | 1 + sinα + cosα | |
| | csinαcosα | |
hs = |
| |
| | cosβ(1+sinα+cosα) | |
| | a*b | | c2 | |
Pp = |
| = |
| sinαcosα |
| | 2 | | 2 | |
| | a*hs | | b*hs | | c*hs | |
Pb = |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
itd
7 gru 20:25
Kinia: Ale skoro c jest przeciwprostokatna to R=1/2c ja szłam z okręgu opisanego
7 gru 21:16
dero2005:
okrąg opisany stosuje się wtedy. gdy wszystkie krawędzie boczne są równe. wtedy spodek
wysokosci wypada w środku okręgu opianego
okręg wpisany − gdy ściany boczne są nachylone pod jednakowym kątem
7 gru 21:32
Kinia: i stąd mój bląd − dzięki wielkie

zawsze mam problem z tym spodkiem wysokości w ostrosłupach,
no bo tak "normalnie" to co go wyznacza? Jest to punkt przecięcia środkowych ?
7 gru 22:21