matematykaszkolna.pl
tym razem geometria Kinia: Podstawą Ostroslupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym miary α i przeciwprostokatnej długości c. Wszystkie ściany boczne ostroslupa nachylone są do plaszcyzny podstaey jego podstawy pod tym samym kątem o mierze β. Oblicz pole powierzchni ostrosłupa. Wyznaczylam sb długość przyprostokatnych z podstawy i wysokosci ostroslupa. Teraz będę po kolei wyznaczać wsokosci ścian bocznych, ale to strasznie dużo pracy czy jest jakiś prostszy sposób Ratujcie ! emotka
7 gru 13:47
Kinia: Możecie mi podpowiedzieć czy ściany boczne będą trojkatami rownoramiennymi?
7 gru 15:31
Kinia: Hm?
7 gru 15:36
Kinia: Podpowiedzcie mi proszę, jestem uparta no, bo wychodzi mi inaczej niż w odp i nwm gdzie mam błąd.
7 gru 15:52
Bogdan: Ściany boczne nie muszą być trójkątami równoramiennymi, ale wysokości ścian bocznych poprowadzone od wierzchołka ostrosłupa maja równe długości. Ustal punkt w podstawie ostrosłupa, który jest spodkiem jego wysokości.
7 gru 16:03
dero2005: Spodek wysokości będzie środkiem okręgu wpisanego w podstawę. Oblicz promień tego okręgu r. Stosunek promienia r do wysokości ściany bocznej jest równy cosβ. Z tego obliczysz wysokości ścian bocznych, które będą takie same dla wszystkich ścian. Mając boki podstawy i wysokość ściany bocznej obliczysz pole boczne. Do tego dodasz pole podstawy.
7 gru 16:26
Kinia: No to co ja robię źle ?emotka zrobilam jak Dero i właśnie mam zły wynik, inny niż w odpowiedziach
7 gru 19:17
Kinia: Po kolei: długości boków podstawy: c, c sinα, c cosα
7 gru 19:19
Kinia:
 c 
Wysokość ściany bocznej:

6cosβ 
7 gru 19:20
dero2005: jaki jest wynik w odpowiedzi?
7 gru 19:58
dero2005: rysuneka = c*sinα b = c*cosα
a*b r(a+b+c) 

=

2 2 
 csinαcosα 
r =

1 + sinα + cosα 
 csinαcosα 
hs =

cosβ(1+sinα+cosα) 
 a*b c2 
Pp =

=

sinαcosα
 2 2 
 a*hs b*hs c*hs 
Pb =

+

+

2 2 2 
itd
7 gru 20:25
Kinia: Ale skoro c jest przeciwprostokatna to R=1/2c ja szłam z okręgu opisanego
7 gru 21:16
dero2005: okrąg opisany stosuje się wtedy. gdy wszystkie krawędzie boczne są równe. wtedy spodek wysokosci wypada w środku okręgu opianego okręg wpisany − gdy ściany boczne są nachylone pod jednakowym kątem
7 gru 21:32
Kinia: i stąd mój bląd − dzięki wielkie emotka zawsze mam problem z tym spodkiem wysokości w ostrosłupach, no bo tak "normalnie" to co go wyznacza? Jest to punkt przecięcia środkowych ?
7 gru 22:21