wielomiany
Dominika: Liczba −1 jest rozwiazaniem rownania x3+(m+1)x2+(m−3)x−3=0
Wyznacz wartosc parametru m ,m∊R ,wiedzac,ze dane równanie jest średnią arytmetyczną
pozostałych rozwiązań .
Prosze o pomoc!
7 gru 20:44
Kacper:
dane równanie?
7 gru 20:45
Eta:
Popraw treść! ( co to znaczy: dane równanie jest średnią arytmetyczną....
7 gru 20:46
Bogdan:
Popraw treść zadania
7 gru 20:46
Eta:
7 gru 20:47
Bogdan:
o! jaki atak
7 gru 20:47
Bogdan:
a przecież wiemy o co chodzi
7 gru 20:47
Bogdan:
jeden z pierwiastków równania jest średnią arytmetyczną pozostałych równań
7 gru 20:48
Kacper:
7 gru 20:51
Kacper: równań?
7 gru 20:51
Bogdan:
Ha ha, to na wzór pierwowpisu
7 gru 20:52
Dominika: Tak jest zapisane w książce....
7 gru 20:53
Dominika: zamiast się wymądrzać,moglibyście pomóc..
7 gru 20:53
Bogdan:
W książce jest zapisane (Zbiór zadań do II klasy chyba wydawnictwa Pazdro):
"Wyznacz wartość parametru m, m∊R, wiedząc,ze dane rozwiązanie(a nie równanie szanowna
Dominiko) jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań."
Oznaczamy:
x1 = −1 − r, x2 = −1, x3 = −1 + r
Zapisz równanie w postaci iloczynowej: (x − x1)(x − x2)(x − x3) = 0, wstaw podane
x1, x2, x3, wymnóż i porównaj z podanym równaniem.
7 gru 21:02
Dominika: gdybym mogla ,to bym wam tu zdjęcie wstawiła,zebyscie sie nie klocili.....
7 gru 21:36
Dominika: skąd te "r"?
7 gru 21:36
Bogdan:
r z analizy zadania
Jeśli mamy trzy liczby ustawione od najmniejszej do największej i środkowa z nich jest
średnią arytmetyczną dwóch pozostałych, to różnica r między drugą i pierwszą jest taka sama,
| | 2 + 8 | |
jak między trzecią i drugą. Weźmy np.: trzy liczby 2, 5, 8 i 5 = |
| , to mamy |
| | 2 | |
5 − 3 = 2 i 5 + 3 = 8, tu ta różnica r = 3.
W naszym zadaniu środkowa liczba ma wartość −1, poprzedzająca ja liczba jest mniejsza o r
i ma wartość −1−r, a następna po −1 jest wieksza o r i ma wartość −1+r.
7 gru 21:53
Bogdan:
jarzysz?
7 gru 21:55
Dominika: a nie mozemy tego inaczej zapisać.. ?
7 gru 22:06
Dominika: bez tych r−ów ?
7 gru 22:06
Dominika: zrobilam
7 gru 22:08
Bogdan:
r kojarzy się z radością, to bardzo radosne oznaczenie
7 gru 22:17
Dominika: do matematyki trzeba z powaga
7 gru 22:31
Bogdan:
bez przesady z ta powagą
7 gru 22:33