Obliczenia procentowe
astrolog: Zad.1 Czas obrotu Marsa wokół własnej osi jest o 2,6 % dłuższy od czasu obrotu Ziemi wokół
własnej osi. Jak długo trwa obrót Marsa?
Zad.2 Państwo Mamutowie zarabiają razem 4600 zl miesięcznie przy czym ich zarobki są w stosunku
12:11. O ile złotych różnią się ich pensje?
7 gru 01:16
dero2005:
x = 2400
y = 2200
różnica 200 zł
7 gru 09:46
daras: zad.1 1,026 T
z, pod T
z podstaw okres Ziemi, chyba wiesz ile to ?
zad.2rozwiąż prosty układ r−ń:
x + y = 4600
a potem x − y =..
7 gru 09:48
dero2005:
czas obrotu Ziemi − 24 h
czas obrotu Marsa
24*1,026 = 24,624 h ≈ 24 h 37' 26''
7 gru 09:50
daras: p. Mamut zarabia 200 zł więcej od pani Mamutowej
7 gru 09:50
daras: błąd dero2005 Tz = 23h56'04"
7 gru 09:52
dero2005:
Ja miałem na myśli dobę słoneczną a nie gwiazdową
7 gru 10:03