równania prostych
ejej: Punkty A(2,−3) i B(5,1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Bok BC zawiera się w prostej o równaniu
k:x+2y−7=0, zaś środkowa AM zawiera się w prostej m: 5x−y−13=0. Wyznacz równanie ogólne
prostej, w której zawiera się wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C.
7 gru 18:11
ejej: pomocy
8 gru 22:38
Eta:

1/ rozwiąż układ równań danych prostymi k i m
otrzymasz współrzędne punktu M(....,...) ,który jest środkiem odcinka BC
2/ ze wzoru na współrzędne środka odcinka:
x
c= 2x
M−x
B i y
C= 2y
m−y
B C(....,....)
3 / prosta h ⊥ do prostej AB i C∊h
| | yA−yB | |
wsp. kierunkowy aAB= |
| =....... |
| | xA−xB | |
prosta h: y= a
h(x−x
C)+y
C) ⇒ h=..........
teraz dokończ .........
8 gru 23:36
Eta:
Ejejjjjjj

jak tam?
8 gru 23:58
muuu:
Niegrzeczny nick, niegrzeczne zachowanie.
9 gru 00:08
ejej: po prostu zasnąłem...
zobaczę po południu, bo muszę już wychodzić, ale serdecznie dziękuję za pomoc
9 gru 07:00
ejej: po przeanalizowaniu nie rozumiem od momentu pojawienia się współczynnika kierunkowego. Nie znam
tego wzoru
9 gru 21:08
ejej: już wiem

DZIĘKUJĘ
9 gru 21:12
Eta:
9 gru 21:13