dowodzenie jeszcze
jedrzej123: 1. Wykaż, że jeśli dwie dowolne liczby rzeczywiste a, b spełniają nierówność ab > 5,
to a2 + b2> 10.
2. Wykaż, że jeśli dwie dowolne liczby rzeczywiste a i b spełniają nierówność ab <=−3,
to a2 + b2 >= 6.
3. Wykaż, że jeśli a2b2 >= 7, to a4 + b4 >= 14
4. Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p >= 5, to liczba p2 − 17 jest podzielna przez 8.
5. Wykaż, ze jeśli p jest liczbą pierwszą i p >= 5, to liczba p2 −25 jest podzielna przez 24.
6. Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i liczba p2−4 nie jest podzielna przez 3, to p = 3.
7 gru 22:50
fanatyk: 1. (a+b)2 − 2ab>0
7 gru 22:52
Kacper:
7 gru 23:12
Janek191:
2. a ∊ ℛ i b ∊ℛ i a*b ≤ − 3
to
a2 + b2 ≥ 6
−−−−−−−−−
Dowód:
( a + b)2 ≥ 0 dla a, b ∊ ℛ
a2 + 2 a*b + b2 ≥ 0
[ a2 + b2 ≥ −2 a*b i a*b ≤ − 3 ] ⇒ a2 + b2 ≥ 6
ckd.
8 gru 08:10
Janek191:
z.3
a2 b2 ≥ 7 , to a4 + b4 ≥ 14
Dowód:
(a2 − b2)2 ≥ 0
a4 − 2 a2 b2 + b4 ≥ 0
[ a4 + b4 ≥ 2 a2 b2 i a2 b2 ≥ 7 ] ⇒ a4 + b4 ≥ 2*7 = 14
8 gru 08:14
Gray: 1.−3. identycznie:
1. a2+b2 = (a−b)2+2a ≥ 2ab >10
2. a2+b2 = (a+b)2 − 2ab ≥ −2ab ≥6
3. a4+b4 = (a2−b2)2 +2a2b2 ≥ 2a2b2 ≥14
8 gru 08:37