Wyznacz wszystkie wartości m
Smile: Wyznacz wszystkie wartości m, dla których funkcja liniowa:
a) y=4mx−2+5 jest rosnąca
b) y=3x+7+mx jest malejąca
c) y=1+m jest stała
7 gru 12:16
:): a) współczynnik a>0
b) współczynnik a<0
c) współczynnik a=0 więc dla wszystkich m
7 gru 12:35
Smile: mi się wydaje, że tu powinno być tak, jak np tu:
y=(m+1)x+2 jest rosnąca
m+1>0
m>−1
tylko właśnie nie wiem, gdzie w tych przykładach znaleźć współczynnik kierunkowy (a)
7 gru 12:38
Metis: Współczynnik kierunkowy to wyraz stojący bezpośrednio przy x.
Tak jak w twoim przykładzie:
y=(m+1)x+2
Rosnąca zatem a>0 , m+1>0 ⇔ m>−1...
7 gru 12:41
Smile: Czyli tu w przykładnie a) będzie:
4m>0 i co dalej?
Muszę mieć to tak rozpisane..
7 gru 12:43
Metis: Tak, zapis też jest ważny.
4m>0 ⇔ m>0
Zatem funkcja liniowa rosnąca dla m>0 ...
7 gru 12:46
Smile: a w przykładnie b) jest 3x i mx. Dwa współczynniki ?
7 gru 12:50
52: x przed nawias
7 gru 12:52
Metis: b) porządkujesz, tzn.:
3x+7+mx
3x+mx+7
(x przed nawias)
(3+m)x+7
Twój współczynnik 3+m...
I teraz 3+m<0 ⇔m<−3
7 gru 12:54
Smile: czyli:
y=(3+m)x+7 ?
a w przykładzie c) nie ma w ogóle współczynnika?
7 gru 12:55
Metis: Jest...
m+1, 0x+m+1...
a=0 wiec funkcja jest stała dla każdego m...
7 gru 13:04