dziedzina proszę o szybką pomoc jutro sprawdzian! :(
Kacper K.: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√x4+mx2+4 jest zbiór liczb
rzeczywistych?
Odpowiedzią powinno być m∊<4;∞)
7 gru 17:11
Krystek: gdy x4+mx2+4≥0
7 gru 17:12
7 gru 17:13
Kacper K.: To sam wiem

Co dalej zrobić z tym równaniem ?
7 gru 17:13
O#62;: wstaw za x= t
2 policz Δ i zobaczysz co dalej
7 gru 17:15
Kacper K.: Δ ma być ≤0 ?
Wtedy wynik wychodzi m∊<−4;4>
7 gru 17:19
O#62;: większa lub równa 0
7 gru 17:28
Kacper K.:

Przecież wykres powinien wyglądać tak: a jest to możliwe tylko i wyłącznie wtedy gdy Δ≤0

Jeżeli się mylę proszę o wytłumaczenie
7 gru 17:31
O#62;: ale dla (−∞;−4) t,0 więc nie może być, bo t=x2
7 gru 17:34
O#62;: t2+mt+4≥0
Δ=m2−16≥0 (m−4)(m+4)≥0
7 gru 17:37
Kacper K.: przecież w Δ nie ma żadnego t, tylko nasz parametr "m"

Mógłbym prosić o całe rozwiązanie?
7 gru 17:39
O#62;: troche mi tu pogmatwałeś, nie wiem dlaczego tam jest tylko 1 przedział

u ciebie w odp
7 gru 17:51
O#62;: jesli m<−4, to np −5 wtedy t=1 i t=8 a więc x istnieje
7 gru 17:53
Kacper K.: Okej, teraz rozumiem lecz został mi problem zapisania tego że przedział (−
∞;−4) nie może być
7 gru 17:55
O#62;: sprawdź ten pierwiastek dla m= − 5
7 gru 17:58
Kacper K.: Rozumiem że nie może być i to widzę, lecz nie potrafię tego matematycznie zapisać
7 gru 18:00
Krystek: t2+mt+4≥0⇔
Δ≤0 Δ=m2−14≤0 ⇔(m−4)(m+4)≤0⇔m∊<<−4,4>
7 gru 18:05
O#62;: ale dla m=−5, i x=1 to ten pierwiastek ma sens

teraz ja nie kumam
7 gru 18:05
Krystek: gdy m=5 masz
√x4+5x2+4 będzie miała inną dziedzinę niż R
7 gru 18:07
O#62;: −5 bo nam nie pasi m< −4
7 gru 18:10
Krystek: Identycznie , √x4−5x2+4 też ma m zerowe i dziedziną nie będzie R
7 gru 18:12
jestemsuper: √x4+5x2+4 to podaj mi proszę x dla którego to wyrażenie jest <0.
7 gru 18:15
7 gru 18:40
O#62;: a czy przypadkiem w odp nie jest ( − 4, ∞)?
7 gru 18:48