Ile pkt należy do funkcji
Magda: ile punktów o obu współrzędnych całkowitych należy do wykresu funkcji f(x)=x+3/x−3
7 gru 12:07
7 gru 13:50
Janek191:
| | x + 3 | |
f(x) = |
| ; x ≠ 3 |
| | x − 3 | |
| | ( x − 3) + 6 | | 6 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| |
| | x − 3 | | x − 3 | |
Za x − 3 wstawiaj dzielniki całkowite liczby 6
7 gru 13:54
Janek191:
@Magda:
Ile jest takich punktów ?
7 gru 14:06
Magda: 8
7 gru 14:08
Magda: 

?
7 gru 15:10
Janek191:
Nie, bo x − 3 ≠ 0 ( x ≠ 3)
Odp. 7
======
7 gru 15:12
Magda: Nie ma takiej odpowiedzi
7 gru 15:27
razor: x−3 = 1
x−3 = −1
x−3 = 2
x−3 = −2
x−3 = 3
x−3 = −3
x−3 = 6
x−3 = −6
odp. 8
7 gru 15:33
Janek191:
x − 3
− 1 , 1, − 2, 2, − 3, − 6, 6
x = 2 lub x = 4 lub x = 1 lub x = 5 lub x = 0 lub x = − 3 lub x = 9
y = −5 y = 7 y = −2 y = 4 y = − 1 y = 0 y = 2
7 gru 15:34
Janek191:
A − zgubiłem 3

x = 6
y = 3
7 gru 15:37