Pochodna funkcji
Daniel: Na podstawie definicji pochodnej obliczyć pochodną danej funkcji f(x) w ustalonym punkcjie xo
f(x)=
√x+1, xo=3
wiem , ze muszę podstawić 3 za xo oraz 3+h
| | √4+h−2 | |
i wychodzi mi :f`(3)=lim h→0 |
| |
| | h | |
| | 1 | |
i nie wiem co dalej , odp ma być równa |
| |
| | 4 | |
prosze o pomoc
7 gru 17:56
Maslanek: Bardzo pięknie. Sprzęż licznik teraz
7 gru 17:59
bezendu:
| | √4+h+2 | |
Pomnożyć razy |
| |
| | √4+h+2 | |
7 gru 18:00
Daniel: Ah no tak Dziekuje wam
7 gru 18:11
Daniel: w innym przykładzie mam f(x)=
√2x2+4 ,xo=0
znowu podstawiam 0 i 0+h
Wychodzi to samo co w przykładzie 1 a odp to 0 wiec coś chyba źle zrobiłem
7 gru 18:22