relacje złożenie
aan: W iloczynie kartezjańskim dane są relacje RxR:
S={(x,y):y=2x +3
W={(x,y)

5x+2y|=10}
wyznaczyc( o ile istnieja) relacje odwrotne oraz mozliwe zlozenie
tutaj nasuwaja mi sie pytania
a .) tych przykladow bylo wiecej i te 2 sa jedynymi rownaniami bo inne byly nierownosciami ,
nie da sie zlozyc nierpownosci , prawda? to jest pewnie pytanie oczywiste ale wole sie spytac
xd
b.)
| | y−3 | |
wyznaczylam odwrotne i s−1 = |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
w−1 = 2− |
| y v w−1=−2−− |
| y |
| | 5 | | 5 | |
i gdyby to bylo zlozenie s
−1◯ w
−1 takie ze kazdy ma jeden przedzial to spoko , ale co
mam zrobic jesli ten drugi ma 2 przedzialy ?
c.) jesli jest dziedzina w relacji to czy w relacji odwrotnej jest taka sama dziedzina czy
dziedzina odpowiadajaca temu co wyszlo z rownania ?
z gory dziekuje za pomoc
7 gru 16:46
PW: To co piszesz:
| | y−3 | |
s−1 = |
| i dalej jest zupełnie niezrozumiałe. Relacja S−1 to zbiór par, i tak ją |
| | 2 | |
trzeba opisać.
7 gru 16:54
aan: | | 1 | | 3 | |
a jak bedzie tak : S−1 = {(x,y): y= |
| x− |
| }? |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
W−1={(x,y):y=2− |
| x v y=2− |
| x} |
| | 5 | | 5 | |
7 gru 17:00
PW: Tak, jeżeli koniecznie upieramy się, żeby relację definiować jako zależność drugiego elementu w
parze od pierwszego, i koniecznie pierwszy element musi się nazywać x, a drugi y.
Co do składania, to nie widzę przeszkód. Relacja W−1 jest sumą dwóch relacji (zamiast "⋁" w
definicji można napisać sumę dwóch relacji), więc wynik składania będzie też sumą.
Zastrzeżenie: uczyłem się o tym ponad 40 lat temu, a więc nie wierz mi za bardzo.
7 gru 17:15
aan: Dzięki

uwierze , bo nie mam innego wyjscia
7 gru 17:35
PW: Masz, czytać podręczniki, wykłady, notatki z ćwiczeń itd.
7 gru 17:40
aan: Robie to wg cwiczen , ale nie bylo wlasnie takiego ze sa dwa warianty i troche sie pogubilam ,
a zapis mam taki wlasnie wiec mam nadzieje ze wszystko git
7 gru 17:46