matematykaszkolna.pl
relacje złożenie aan: W iloczynie kartezjańskim dane są relacje RxR: S={(x,y):y=2x +3 W={(x,y)5x+2y|=10} wyznaczyc( o ile istnieja) relacje odwrotne oraz mozliwe zlozenie tutaj nasuwaja mi sie pytania a .) tych przykladow bylo wiecej i te 2 sa jedynymi rownaniami bo inne byly nierownosciami , nie da sie zlozyc nierpownosci , prawda? to jest pewnie pytanie oczywiste ale wole sie spytac xd b.)
 y−3 
wyznaczylam odwrotne i s−1 =

2 
 2 2 
w−1 = 2−

y v w−1=−2−−

y
 5 5 
i gdyby to bylo zlozenie s−1◯ w−1 takie ze kazdy ma jeden przedzial to spoko , ale co mam zrobic jesli ten drugi ma 2 przedzialy ? c.) jesli jest dziedzina w relacji to czy w relacji odwrotnej jest taka sama dziedzina czy dziedzina odpowiadajaca temu co wyszlo z rownania ? z gory dziekuje za pomoc emotka
7 gru 16:46
PW: To co piszesz:
 y−3 
s−1 =

i dalej jest zupełnie niezrozumiałe. Relacja S−1 to zbiór par, i tak ją
 2 
trzeba opisać.
7 gru 16:54
aan:
 1 3 
a jak bedzie tak : S−1 = {(x,y): y=

x−

}?
 2 2 
 2 2 
W−1={(x,y):y=2−

x v y=2−

x}
 5 5 
7 gru 17:00
PW: Tak, jeżeli koniecznie upieramy się, żeby relację definiować jako zależność drugiego elementu w parze od pierwszego, i koniecznie pierwszy element musi się nazywać x, a drugi y. Co do składania, to nie widzę przeszkód. Relacja W−1 jest sumą dwóch relacji (zamiast "⋁" w definicji można napisać sumę dwóch relacji), więc wynik składania będzie też sumą. Zastrzeżenie: uczyłem się o tym ponad 40 lat temu, a więc nie wierz mi za bardzo.
7 gru 17:15
aan: Dzięki emotka uwierze , bo nie mam innego wyjscia emotka
7 gru 17:35
PW: Masz, czytać podręczniki, wykłady, notatki z ćwiczeń itd.
7 gru 17:40
aan: Robie to wg cwiczen , ale nie bylo wlasnie takiego ze sa dwa warianty i troche sie pogubilam , a zapis mam taki wlasnie wiec mam nadzieje ze wszystko git emotka
7 gru 17:46