równania prostych
aa: Dane są punkty A(1,0) oraz B(5,2). Na prostej k równoległej do prostej AB i przechodzącej przez
punkt P(4,4) wyznacz współrzędne punktu C, który jest równo odległy od punktów A i B. Wykaż,
że trójkąt ABC jest prostokątny.
7 gru 09:17
7 gru 09:33
===:
7 gru 10:24
===:
| | 2−0 | | 1 | |
1. Prosta przez punkty A i B ma współczynnik kierunkowy |
| = |
| |
| | 5−1 | | 2 | |
2. Prosta równoległa do niej i przechodząca przez P to:
| | 1 | | 1 | |
y−4= |
| (x−4) ⇒ y= |
| x+2 |
| | 2 | | 2 | |
3. Współrzędne punktu C to x
c, y
c C=(x
c, 0,5x
c+2)
4. Skoro jest on równoodległy od punktów A i B to:
√(xc−1)2+(0,5xc+2−0)2=
√(xc−5)2+(0,5xc+2−2)2
... ładnie się upraszcza i otrzymujemy x
c=2
Zatem y
c=1+2=3 C=(2,3)
5. Sprawdzamy współczynniki prostych przez punkty:
| | 3−2 | | 1 | |
b) B i C a2= |
| =− |
| |
| | 2−5 | | 3 | |
... i widać, że są to współczynniki prostych prostopadłych
7 gru 10:57