wzrost wykładniczy
aga: Po dwóch godzinach od rozpoczęcia pewnego doświadczenia liczba bakterii była równa 1200, a po
sześciu godzinach wzrosła do 10 800. Liczbę bakterii, w zależności od czasu t mierzonego w
godzinach, opsisuje wzór: y=y0 x at gdzie y0 jest początkową liczbą bakterii, natomiast a
− pewną stałą. Oblicz ile było bakterii na początku doświadczenia, a ile po 10 godzinach.
7 gru 17:32
Wika: 1200=y0*a2
10800=y0*a6
y0=1200/a2
10800=1200/a2*a6
10800=1200*a4/:1200
a4=9
a2=3
a=pierwiastek3
y0=400
400*34=97200
odp.y0=400, po 10 godzinach bylo 97200
30 sty 21:11
Wika: 1200=y0*a2
10800=y0*a6
y0=1200/a2
10800=1200/a2*a6
10800=1200*a4/:1200
a4=9
a2=3
a=pierwiastek3
y0=400
400*34=97200
odp.y0=400, po 10 godzinach bylo 97200
30 sty 21:11