zbiór wartości
Olgaaa: | | √2 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=( |
| )x2−2x dl x ∊ <0,4> |
| | 2 | |
Wystarczy tylko na końcach przedziału?
7 gru 14:51
7 gru 15:04
===:
f(x)=2
−1(x2−2x)
i teraz "rozumowanko"
funkcja z wykładnika potęgi ma maximum dla x=1 (ten argument mieści się w przedziale)
Zatem f(x)
max=f(1)
a minimum szukaj na końcach przedziału −
7 gru 15:05
J:
wydaje mi się,że dla x =0 f(x) = 1 ..
7 gru 15:06
===:
...nie ważnie piszę ... "zjadłem" minuska w wykładniku −:(
7 gru 15:07
===: ale OK ...
7 gru 15:09
===:
jednak źle
f(x)=2−0,5(x2−2x)
f(x)=2−0,5x2+x
f(x)max=f(1)=1
7 gru 15:17
Kacper:
Odpocznijcie
7 gru 15:18
Janek191:
f(1) =
√2
7 gru 15:48