granice
bacha: Wyznacz równania wszystkich asymptot funkcji f:
| | 6x2 | |
|
| , jeśli |x|≥2 → xe(−∞, −2> u <2, +∞) |
| | |x|+1 | |
f(x)={
| | 1 | |
|
| , jeśli |x|<2 → xe(−2,2) |
| | √4−x2 | |
chodzi o asymptoty pionowe, poziome i ukośne.
Zaczęłam tak:
−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2 2
7 gru 17:22
Maslanek: Do asymptot pionowych:
Liczymy granice lewo i prawostronne w punktach nieciągłości (tu: x=−2, x=2). W obu te asymptoty
istnieją, bo funkcja jest rozbieżna do nieskończoności (z odpowiednich stron).
Asymptoty poziome:
Liczymy granice w +/− nieskończoności. Jeżeli granica nie jest skończona lub nie istnieje (to
chyba rzadko się zdarza

), to nie ma asymptoty poziomej.
Asymptota ukośna:
Najpierw liczymy współczynnik kierunkowy prostej (asymptota ukośna jest prostą) w +/−
nieskończoności (mogą być różne):
| | f(x) | |
a=lim x−>∞ |
| . Odpowiednio dla −∞ |
| | x | |
Jeżeli a jest skończony, to badamy wyraz wolny asymptoty:
b=lim x−>
∞ [f(x)−ax]. Odpowiednio dla −
∞
Jeżeli b jest skończony, to mamy asymptotę y=ax+b w +
∞ (odpowiednio w −
∞)
Może się zdarzyć, że asymptota ukosna, to asymptota pozioma; że istnieje asymptota ukośna w +
∞,
ale nie istnieje w −
∞ etc.
7 gru 17:33
bacha: ja wzory znam, ale nie umiem policzyć tych pionowych i ukośnych. mogę prosić o rozpisanie?
7 gru 17:41
Maslanek: Pierwsze co, to widzimy,że dla x=−2, x=2 funkcja jest określona i jej wartości f(2)=f(−2)=8.
Badamy granicę prawostronną dla x=−2.
| | 1 | |
Rozważmy: lim (x−>−2+) f(x) = lim (x−>−2+) |
| = /1/0+/ = +∞ |
| | √4−x2 | |
Czyli mamy asymptotę pionową w x=−2. Wtedy wartości f z prawej strony dążą do nieskończoności.
Z lewej za to są skończone (taka niespodzianka

)
7 gru 17:45
bacha: a można jeszcze dokładniej ^^
skąd wiadomo, że z lewej są skończone?
7 gru 17:59
Maslanek: Bo f(−2)=8 i funkcja jest ciągła.
7 gru 18:00
bacha: ale jak wstawić do 2 funkcji −2 to inaczej wyjdzie

?
7 gru 18:08