matematykaszkolna.pl
granice bacha: Wyznacz równania wszystkich asymptot funkcji f:
 6x2 

, jeśli |x|≥2 → xe(−, −2> u <2, +)
 |x|+1 
f(x)={
 1 

, jeśli |x|<2 → xe(−2,2)
 4−x2 
chodzi o asymptoty pionowe, poziome i ukośne. Zaczęłam tak:
 6x2 1 6x2 

−x+1 4−x2 x+1 
−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−− −2 2
7 gru 17:22
Maslanek: Do asymptot pionowych: Liczymy granice lewo i prawostronne w punktach nieciągłości (tu: x=−2, x=2). W obu te asymptoty istnieją, bo funkcja jest rozbieżna do nieskończoności (z odpowiednich stron). Asymptoty poziome: Liczymy granice w +/− nieskończoności. Jeżeli granica nie jest skończona lub nie istnieje (to chyba rzadko się zdarza ), to nie ma asymptoty poziomej. Asymptota ukośna: Najpierw liczymy współczynnik kierunkowy prostej (asymptota ukośna jest prostą) w +/− nieskończoności (mogą być różne):
 f(x) 
a=lim x−>

. Odpowiednio dla −
 x 
Jeżeli a jest skończony, to badamy wyraz wolny asymptoty: b=lim x−> [f(x)−ax]. Odpowiednio dla − Jeżeli b jest skończony, to mamy asymptotę y=ax+b w + (odpowiednio w −) Może się zdarzyć, że asymptota ukosna, to asymptota pozioma; że istnieje asymptota ukośna w +, ale nie istnieje w − etc.
7 gru 17:33
bacha: ja wzory znam, ale nie umiem policzyć tych pionowych i ukośnych. mogę prosić o rozpisanie?
7 gru 17:41
Maslanek: Pierwsze co, to widzimy,że dla x=−2, x=2 funkcja jest określona i jej wartości f(2)=f(−2)=8. Badamy granicę prawostronną dla x=−2.
 1 
Rozważmy: lim (x−>−2+) f(x) = lim (x−>−2+)

= /1/0+/ = +
 4−x2 
Czyli mamy asymptotę pionową w x=−2. Wtedy wartości f z prawej strony dążą do nieskończoności. Z lewej za to są skończone (taka niespodzianka )
7 gru 17:45
bacha: a można jeszcze dokładniej ^^ skąd wiadomo, że z lewej są skończone?
7 gru 17:59
Maslanek: Bo f(−2)=8 i funkcja jest ciągła.
7 gru 18:00
bacha: ale jak wstawić do 2 funkcji −2 to inaczej wyjdzie?
7 gru 18:08