Rozwiąż nierównośći podaj dziedzine
Takao: x6−5x4+4x2>0
7 gru 17:16
Takao: Banalne zadanie, ale coś mi nie wychodzi. Jeśli możliwe, to proszę o dokładne rozpisanie, żebym
mógł zobaczyć, gdzie robię błąd.
Pozdrawiam
7 gru 17:19
Maslanek: D=R
x6−5x4+4x2>0
x2(x4−5x2+4)>0
Stąd, jeżeli tylko x≠0 i (x4−5x2+4)>0, to nierówność jest spełniona
No to rozwiązujemy nierówność x4−5x2+4>0
Niech t=x2; t≥0
Czyli t2−5t+4>0
(t−4)(t−1)>0
t∊(−∞, 1)∪(4,∞)
Biorąc iloczyn z wcześniejszym założeniem mamy, że:
t∊[0, 1)∪(4,∞)
Wracając z podstawieniem:
x2∊[0, 1)∪(4,∞)
Rozwiązujesz taką nierówność pamiętając, że x≠0 i masz rozwiązanie.
7 gru 17:19
O#62;:
wyłącz x2
warunek przed nawias
warunek x≠0 i to co w nawiasie >0 − to dziedzina
7 gru 17:23
Takao: Wszystko mam tak jak wyżej, tzn. tε(−∞,1)∪(4,+∞) i x≠0. Po narysowaniu na osi wychodzi mi:
x∊(−∞,0)∪(0,1)∪(1,4)∪(4,+∞), a w odpowiedziach wyszło:
(−∞,−2)∪ (−1,0)∪ (0,1)∪ (2,+∞)
7 gru 17:27
Takao: Głupota ludzka nie zna granic... Zapomniałem podstawić t=4 i t=1 do x2.
Już wszystko jest w porządku.
Nie wierzę, że mogłem być tak głupi...
7 gru 17:32
Maslanek: Zdanie sobie sprawy z głupoty to krok do mądrości
7 gru 17:34
O#62;: Sokrates powiedział wiem, że nic nie wiem i został słynnym filozofem
7 gru 17:40
Takao: Dzięki za wsparcie chłopaki
7 gru 17:41