matematykaszkolna.pl
oblicz stookrotka: dlaczego szereg harmoniczny postaci 1 / n1/n który jest rozbieżny, wykazuje, że badany szereg jest warunkowo zbieżny? dany przykład: (−1)n/ nn biorę wartość bezwzględną, zostaje mi 1/n1/n , czyli 1/n ≤1 co wskazuje na to , że jest rozbieżny! 1) To dlaczego następny komentarz to "więc badany szereg jest warunkowo zbieżny" następnie jest kryterium Leibnitza ( 2)stosujemy je wtedy gdy po opuszczeniu wartości wychodzi rozbieżny, tak) ale tam granica nie jest równa 0 więc wychodzi na to, że jest rozbieżny tak czy inaczej. moje 3 pytanie: czy zawsze jak wychodzi że ciąg jest rozbieżny, to sprawdzamy kryterium Leibnitza? czy możemy zostawić że jest po prostu rozbieżny?
7 gru 20:09
Saizou : skorzystaj z zasady zagęszczania Cauchy'ego
7 gru 20:19
stookrotka: mieliśmy tylko kryterium Cauchyego, zasady zagęszczania nie..
7 gru 20:21
stookrotka: rozumiem, że jeśli szereg po wartości bezwzględnej jest rozbieżny, to jest warunkowo zbieżny i wtedy stosuję Leibnitza, a jeśli jest zbieżny i granica jest <1 to jest bezwzględnie zbieżny?
7 gru 20:23
Gray:
 (−1)n 
Szereg ∑

nie jest zbieżny ani bezwględnie, ani warunkowo.
 nn 
7 gru 20:28
stookrotka: ja ten przykład zrobiłam tak, że zastosowałam tutaj kryterium Cauchy'ego i wyszło mi 1/3 co jest mniejsze od 1, czyli szereg zbieżny..
7 gru 20:34
Gray: Warunek konieczny nie jest spełniony: jeżeli szereg ∑an jest zbieżny, to an→0. U Ciebie an nie zmierza do zera...
7 gru 20:38
stookrotka: @Gray: czy przy każdym badaniu zbieżności szeregu, pierwsza rzecz którą zawsze powinnam zrobić jest sprawdzenie warunku koniecznego, a dopiero potem zastanawianie się, które kryterium zastosuję?
7 gru 20:40
Kacper: To tak jakbyś najpierw słodziła mi herbatę, a potem pytała się czy słodzę emotka
7 gru 20:45
stookrotka: czyli najpierw mam zastosować kryteria, a potem sprawdzić warunek konieczny?
7 gru 20:47
Gray: Najpierw warunek konieczny. Nazwa nie jest przypadkowa.
7 gru 20:49
stookrotka: no to teraz już mam mix w głowie... czyli warunek konieczny mam zawsze na początku sprawdzać, tak jak już wcześniej napisałam?
7 gru 20:50
Kacper: Nie czytałaś co napisałem? emotka
7 gru 20:51
stookrotka: czyli tak czy nie
7 gru 20:58
stookrotka: @Gray dzięki emotka
7 gru 21:22
Gray: Proszę emotka
7 gru 21:24