wektory
Kinia: Jeszcze na koniec dnia pewne zadanko z wektorów mnie nurtuje:
Wektor [√2m , −1/4 m2] ma ten sam kierunek co wektor [12,−18] Wyznacz m .
7 gru 22:23
Gracz: √2m = 12
−1/4 m2 = −18
7 gru 22:31
Gray: √2m = +/− 12 oraz −1/4 m2 = −/+18.
Stąd m=6√2.
7 gru 22:31
Kinia: a takich wektorów nie będzie nieskończenie wiele? bo chyba każdy równoległy do niego
7 gru 22:32
Gray: Tak, ale nie będą postaci [ √2m −1/4 m2]
7 gru 22:35
Kinia: hm... no tak, masz rację

dziękuję
7 gru 22:37
pigor: ...,
| | √2m | | −14m2 | |
ogólnie :. np. tak : |
| = |
| /*72 ⇔ 6√2m= m2 ⇔ |
| | 12 | | −18 | |
⇔ m
2−6
√2m= 0 ⇔ m(m−6
√2)= 0 ⇔
m=0 v
m=6√2 . ...
7 gru 22:40