Przez punkt A(4,0,−1) poprowadzić prostą przecinającą dwie proste
Karolina: Przez punkt A(4,0,−1) poprowadzić prostą przecinającą dwie proste
| | x−1 | | y−2 | | z−5 | | x | | y−2 | | z+1 | |
l1: |
| = |
| = |
| l2: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | | −1 | | 2 | |
Pomoże ktoś?
Wyjaśni mi to ktoś jak to powinnam zrobić?
Gray: Może da się inaczej, ale ja nie widzę jak.
Proste w postaci parametrycznej:
l
1: x=1+2t, y=2+4t, z=5+3t, t∊R
l
2: x=5u, y=2−u, z=−1+2u, u∊R
Twoja prosta:
x=4+av, y=bv, z=−1+cv, v∊R.
Trzeba znaleźć takie wartości a,b,c, aby dla pewnych t, u, v, i w spełnione były warunki:
| | 1+2t−4 | | 5u−4 | |
1+2t=4+av, 5u=4+aw ⇔ |
| = |
| ⇔ −3w+2tw = 5uv − 4v |
| | v | | w | |
| | 2+4t | | 2−u | |
2+4t=bv, 2−u=bw ⇔ |
| = |
| ⇔ 2w+4tw = 2v − uv |
| | v | | w | |
| | 6+3t | | 2u | |
5+3t=−1+cv, −1+2u=−1+cw ⇔ |
| = |
| ⇔ 6w+3tw = 2uv |
| | v | | w | |
Spróbuj rozwiązać te ostatnie układy równań.