dowodzenie
jedrzej123: 1. Wykaż, że jeśli a<1 i b>−4, to 4a−2b<12
2. Wykaż, że jeśli x>1 i y<1, to xy<x+y−1
3. Wykaż, że jeśli a<−2 i b>1/2, to 2ab<a+2−4b
4. Wykaż, że jeśli x2+y2=2 i x+y=2, to x=y=1
5. Wykaż, że jeśli a,b,c należą do R i a2+b2+c2=ab+bc+ac, to a=b=c
6. Wykaż, że jeśli x2+y2=3 i x+y=−2, to xy=1/2
7. Wykaż, że jeśli x2+y2=3 i x−y=−2, to xy=−1/2
7 gru 07:21
irena_1:
1.
Jeśli a<1, to 4a<4
Jeśli b>4, to −2b<8
Czyli 4a−2b<4+8=12
7 gru 08:33
irena_1:
2.
xy−x−y+1=x(y−1)−y+1=(y−1)(x−1)
y<1, czyli y−1<0
x>1, czyli x−1>0
więc
(y−1)(x−1)<0
czyli
xy−x−y+1<0
xy<x+y−1
7 gru 08:35
irena_1:
3.
2ab−a+4b−2=a(2b−1)+4b−2=a(2b−1)+2(2b−1)=(2b−1)(a+2)
2b>1
2b−1>0
a<−2
a+2<0
więc
(2b−1)(a+2)<0
2ab−a+4b−2<0
2ab<a+2−4b
7 gru 08:38
irena_1:
4.
x2+y2=2
x+y=2
(x+y)2=4
x2+y2+2xy=4
2+2xy=4
2xy=2
xy=1
7 gru 08:40
irena_1:
6.
x
2+y
2=3
x+y=−2
(x+y)
2=4
x
2+2xy+y
2=4
3+2xy=4
2xy=1
7 gru 08:45
irena_1:
7.
x
2+y
2=3
x−y=−2
(x−y)
2=4
x
2−2xy+y
2=4
3−2xy=4
−2xy=1
7 gru 08:46
irena_1:
5.
a2+b2+c2=ab+ac+bc
2a2+2b2+2c2=2ab+2ac+2bc
a2+b2+a2+c2+b2+c2=2ab+2ac+2bc
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+b2−2bc+c2=0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0
a−b=0 i a−c=0 i b−c=0
a=b i a=c i b=c
a=b=c
7 gru 08:48