fizyka
kyrtap: Wektor wodzący punktu materialnego wynosi r→(t) = [cos(t),sin(t), t].
Jaka krzywa jest torem ruchu?
7 gru 15:16
kyrtap: to będzie prosta
7 gru 15:31
7 gru 15:41
kyrtap: jak narysowałem to sobie na kartce to u mnie ładniej to widać niż w wolframie
7 gru 16:22
kyrtap: jeszcze jedno pytanko Gray?
7 gru 16:27
kyrtap: Mogę napisać że torem ruchu jest spirala
7 gru 16:32
Gray: Tak, spirala nawijająca się na pobocznicę walca o środku w punkcie (0,0,0), promieniu r=1 i
wysokości równoległej do osi Oz.
7 gru 16:48
kyrtap: dzięki wielkie Gray mam jeszcze w podpunkcie b) wyznaczyć wektor prędkości i przyśpieszenia w
cchwili t= 0
czyli najpierw obliczam pochodną wiedząc że przyśpieszenie jest pochodną drogi po czasie i
prędkość jest pochodną drogi po czasie i do tych wektorów otrzymanych podstawiam t = 0 tak
7 gru 16:51
kyrtap: w sensie przyśpieszenie pochodną prędkości po czasie
7 gru 17:08