Funkcja liniowa(poziom rozszerzony)
Cebi: Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każde liczby rzeczywistej x spełnia warunek:
a) f(x+1) = 2x − 3
b) f(−x+3) = x + 5
Proszę o wytłumaczenia jak się robi zadanka tego typu bo do tych rozwiązań doszedłem po
sprawdzeniu wyników w książce

i proszę sprawdzić czy dobrze zrobiłem

a)f(x+1) = 2x − 3
f(x) = 2(x+1) −5
f(x) = 2x−5
b)f(−x+3) = x + 5
f(3−x)=x+5
f(x)=3−x+5
f(x)= −x+8
7 gru 17:08
Maslanek: a) Tu albo literówka, albo błąd:
f(x+1)=2x−3
f(x)=2(x−1)−3
b) Tutaj też, jesli już iść tym sposobem, to mamy:
f(−x+3)=x+5
f(x−3)=−x+5
f(x)=−(x+3)+5
f(x)=−x+2
−−−−−−−−−−−−−−
Ale ja bym zrobił inaczej:
Wiemy, że f ma być funkcją liniową, czyli:
f(x)=ax+b
Robimy translację o wektor [−1,0]
f(x+1)=a(x+1)+b
f(x+1)ax+(a+b)
I porównujemy z f(x+1)=2x−3
Czyli: a=2, b=−5
Stąd f(x)=2x−5
7 gru 17:13
Cebi: A dziękuję za taki sposób rozwiązania. Przyda się na 100%
7 gru 17:49