Różnica pól kwadratów wynosi 13cm^2. Oblicz długości długości boków.
Sozi: Witam,
Jestem w drugiej liceum na rozszerzonej matematyce i przygotowuje się do poprawy sprawdzianu z
geometrii (pierwszy mi niestety nie poszedł ), a muszę go zaliczyć i ogólnie potrzebuje pomocy
w szybkim rozwiązywaniu zadań. Nie mówie, że nie rozumiem matmy ale akurat na sprawdzianach
dostaje dość specyficzne zadania, które są proste ale trzeba się nad nimi zastanowić, co
czasami powoduje, że nie starcza mi czasu na napisanie całego sprawdzianu.
Na razie mam problem z takim zadaniem:
"Różnica pól kwadratów wynosi 13cm2. Oblicz długości długości boków tych kwadratów, wiedząc
że długościami tych boków są liczby naturalne."
No i spoko, wiem że P=a2 (to wiedza elementarna) ale siedze nad tym zadaniem i nie mogę
wymyślić sposobu na nie, a musze rozwiązać jeszcze inne zadania.
Z góry dziękuje za pomoc
7 gru 15:16
J:
a2 − b2 = (a+b)(a−b) = 13 ... i teraz szukiaj a i b...
7 gru 15:18
Janek191:
a2 − b2 = 13
( a − b)*( a + b) = 13 = 1*13
więc
a − b = 1
a + b = 13
−−−−−−−−− dodajemy stronami , itd.
7 gru 15:18
Kacper:
a
2−b
2=13
(a−b)(a+b)=13
i rozpatrz przypadki
7 gru 15:19
===:
różnica pól ...zatem
a2−b2=13 ⇒ (a−b)(a+b)=13
i nie ma innej możliwości (w zbiorze liczb naturalnych) jak 1*13=13
zatem: a−b=1
a+b=13 2a=14 ⇒ a=7 to b=6
49−36=13
7 gru 15:23
Janek191:
Ale wysyp rozwiązań
7 gru 15:25