Janek
stude:
@Janek zajrzy tutaj
Znajdź ognisko lub kierownice i ognisko
Pokaże ktoś krok po kroku ?
7 gru 13:42
Janek191:
Masz już zrobione
| x2 | | y2 | | x2 | | y2 | |
| + |
| = 1 , więc z równania elipsy |
| + |
| = 1 |
| 32 | | 22 | | a2 | | b2 | |
mamy
a
2 = 9 ⇒ a = 3
b
2 = 4 ⇒ b = 2
oraz
c
2 = a
2 − b
2 = 3
2 − 2
2 = 9 − 4 = 5
c =
√5
Ogniska elipsy:
F
1 = ( c, 0) = (
√5 ; 0)
F
2 = ( − c , 0) = ( −
√5, 0)
7 gru 13:48
stude:
A mogę Cię jeszcze prosić o pomoc ?
7 gru 13:51
stude:
A co jak jest minus ?
7 gru 13:54
Kacper:
Hiperbola
7 gru 13:56
stude:
ale jak mam to wyznaczyć ?
7 gru 13:58
Janek191:
b) , c) − hiperbole
Np. b)
więc
a
2 = 4 ⇒ a = 2
b
2 = 3 ⇒ b =
√3
c
2 = a
2 + b
2 = 4 + 3 = 7
c =
√7
Ogniska hiperboli:
F
1 = ( c; 0) = (
√7 ; 0)
F
2 = ( − c; 0) = ( −
√7 ; 0)
======================
7 gru 13:59
Janek191:
więc
b
2 = 3 ⇒ b =
√3
a
2 = 6 ⇒ a =
√6
c
2 = a
2 + b
2 = 6 + 3 = 9
c = 3
Ogniska
F
1 = ( 0; c) = ( 0; 3)
F
2 = ( 0; −c) = ( 0; −3)
7 gru 14:02
stude:
d) d) 2y2−x2 = 1;
e) x+1=4y2
f) y2+2y−2x2=3
Proszę jeszcze o tę bo one nie są schematyczne
7 gru 14:07
stude:
Janek a tam jest jeszcze żeby kierownicę znaleźć
7 gru 14:08
Janek191:
d)
2 y
2 − x
2 = 1
| | 1 | | 3 | |
c2 = a2 + b2 = |
| + 1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Ogniska hiperboli:
F
1 = ( 0; c) =
F
2 = ( 0; − c) =
7 gru 14:13
stude:
?
7 gru 14:22
52: kierownice masz w parabolach
czyli w e)
7 gru 14:25
Janek191:

Kierownicę ma parabola

y
2 = 2p x
Wtedy
| | p | |
k: x = − |
| − równanie kierownicy |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pewnie będzie tak :
x + 1 = 4 y
2 / : 4
więc
| | 1 | |
Jest to parabola przesunięta o wektor [− |
| , 0 ] |
| | 4 | |
więc
ognisko
| | 1 | | 4 | | 3 | |
F = ( |
| − |
| ; 0) = { − |
| 0 ) |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
kierownica
| | 3 | | 1 | | 5 | |
k : x = − |
| − |
| = − |
| |
| | 16 | | 8 | | 16 | |
7 gru 14:26
stude:
a wie ktoś jak wyznacz e i f ?
7 gru 14:26
stude:
up
7 gru 14:36
stude:
up
7 gru 14:39
Janek191:
e) Masz zrobione − mam nadzieję,że dobrze
7 gru 14:41
stude:
Tak, dziękuję Ci serdecznie ale jeszcze f ?
7 gru 14:44
Janek191:

f)
7 gru 14:48
stude:
ale jak wyznaczyć ogniska i kierwonice

o to chodzi
7 gru 14:51
stude: ?
7 gru 15:03
stude: ?
7 gru 15:06
stude:
g ) (y+2)2=x−2; ?
proszę
7 gru 15:09
stude:
:(
7 gru 15:15
stude:
Proszę o pomoc, bardzo pilne
7 gru 15:20
stude: ?
7 gru 17:47
stude:
Ktoś coś ?
7 gru 17:52
stude:
:(
7 gru 18:02
Mila:

Później.
g ) (y+2)
2=1*(x−2);
W=(2,−2)
2p=1
| | 1 | |
ognisko znajduje się na osi symetrii paraboli w odległości |
| od W |
| | 4 | |
F=(2
14,−2)
kierownica z drugiej strony W(2,−2)
7 gru 20:22
stude:
Dzięki
7 gru 20:37
Mila:
7 gru 21:10
stude:
A ma Pani jakiś link jak wyznaczać ogniaka i kierownicę ?
7 gru 21:17
Kacper:
Google gryzie?
7 gru 21:18
7 gru 21:20
stude:
ale to widziałem, słabe to
7 gru 21:27
7 gru 21:31
Mila:
Dawniej to było w LO, tak , jak napisała Eta.
7 gru 21:54