;(
52: Pomoże ktoś z parabolami ?
Polecenie brzmi:
Znaleźć kierownice i ognisko paraboli
Mam do zrobienia taki przykład 8y
2=x+6
zrobiłem coś takiego
| | p | | 1 | |
To kierownica x=− |
| =− |
| |
| | 2 | | 32 | |
| | 1 | |
A ognisko to F( |
| , −6 ) |
| | 32 | |
Ogólnie to chyba dobrze zrobiłem to zadanie tylko nie wiem co z tym ogniskiem a dokładnie
współrzędna igrekową jego (Zaznaczyłem na czerwono)...
15 lis 22:19
52: ...
16 lis 01:32
52: ....
16 lis 11:26
Eta: Witam

Niestety, źle
wektor przesunięcia [−6,0]
wniosek...............
16 lis 13:26
52: Ognisko będzie miało postać
tak ?
Jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu, proszę.
16 lis 13:29
Eta:
ok

Zapis paraboli w postaci: (y−y
o)
2= 4p(x−x
o) wektor przesunięcia [x
o, y
o]
W(x
o,y
o) −−− wierzchołek paraboli
F(x
o+p,y
o) −−− ognisko
x= x
o−p −−− równanie kierownicy
16 lis 13:42
52: Eta Nawet nie wiesz jak Ci dziękuję za ten wpis

Bardzo, bardzo dziękuję ! !
16 lis 13:46
Eta:
Oczywiście ma być:
Zapis równania paraboli ....
16 lis 13:47
Eta:
Na zdrowie ....
16 lis 13:48
52:

Tak wygląda szkic bez parboli ?
16 lis 18:02
Eta:
16 lis 18:10
52: Dziękuję, mam dokładnie tak samo.
I jeszcze raz dziękuję
16 lis 18:26
Eta:
No nie "chciało" być inaczej

Pozdrawiam
16 lis 18:27
52: 
Dobrze, czas zasiąść do programowania a we wtorek dalej algebra ...
16 lis 18:29