wzrost wykładniczy
wytłumaczysz?: Podczas pewnego doświadczenia liczba bakrerii, których początkowo było 600, podwajała się w
ciągu pół godziny.
a) Uzasadnij, że funkcja y=600x4t opisuje liczbę bakterii w zależności od czasu t mierzonego
w godzinach.
7 gru 17:27
Maslanek: Raczej nie chodzi o rozwiązywanie równań funkcyjnych
| | f(2x) | |
Więc powiedzmy, że rozwiązaniem będzie wykazanie, że iloraz |
| =22 (bo w ciągu |
| | f(x) | |
godziny liczba bakterii powiększy się czterokrotnie)
7 gru 17:36
aga: czyli f(2x) przez f(x)= 2
2 jest rozwiązaniem
7 gru 17:41