matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek
gruzik:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym a
2
. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego stożka. Jak ugryźć to zadanie?
7 gru 18:37
dero2005:
d = l
l
2
√
3
= a
2
4
l = 2a
4
√
3
d
r =
= a
4
√
3
2
P
b
= πrl = 2a
2
π
√
3
7 gru 18:57