ile rozwiazan ma rownanie 2x^3-x^2+x+5=0
Magda: ile rozwiazan ma rownanie 2x3−x2+x+5=0
7 gru 12:09
7 gru 12:10
anekon: 3
7 gru 12:33
Magda: Odpowiedz to 1 ale nie wiem jak to rozwiązać, nie rozumiem tego rozwiązania z wolframalpha
7 gru 12:36
Janek191:
Czy miałaś pochodne ?
7 gru 12:42
Magda: Tak
7 gru 12:43
Janek191:
Czy miałaś pochodne ?
7 gru 12:44
Janek191:
f(x) = 2 x3 − x2 + x + 5
f'(x) = 6 x2 − 2 x + 1 > 0 dla x ∊ ℛ , więc funkcja f jest rosnąca w ℛ ,
czyli jej wykres musi przeciąć oś OX w punkcie xo , takim, że
f( xo) = 0
7 gru 12:50
Janek191:
7 gru 12:53
Magda: Teraz rozumiem dzięki bardzo
7 gru 12:56