całki nieoznaczone
całek: Mógłby ktoś pomóc w policzeniu tej całki:
∫√4x−x2dx
7 gru 22:04
całek: Albo chociaż podpowiedzieć, czy z podstawienia III rodzaju Eulera, czy jakoś inaczej?
7 gru 22:06
Gray: Może być tak jak napisałeś. Można i inaczej...
7 gru 22:33
całek: Z Eulera dochodzę do czegoś takiego i nie wiem co dalej z tym zrobić:
7 gru 22:40
7 gru 22:45
całek: O dzięki, a tak z ciekawości to jak inaczej tę pierwotną całkę można ugryźć, bez rozpisywani
tylko sam pomysł.
7 gru 22:51
Mila:
∫√4x−x2 dx=∫√4−(x−2)2 dx=
[x−2=2t, dx=2dt]
=2∫√4−4t2 dt=4∫√1−t2 dt tę całkę liczysz z wzoru
7 gru 23:19