Zaćma: Wykaż, że prawdziwe jest równanie (11−√21) + (11+√21) = √42
7 gru 19:36
PW: Równość nie jest prawdziwa, pewnie źle przepisane zadanie.
7 gru 20:32
Eta:
Pewnie taka miała być ta równość:
√11−√21+√11+√21= √42
7 gru 20:37
Bogdan:
bo to z ostatniej próbnej matury Operonu
7 gru 20:39
Zaćma: tak tak, sorrki zapomniałem
7 gru 21:53
Bogdan:
Podnieś obustronnie do kwadratu
7 gru 21:55
Marcin:
11−√21+2√11−√21*√11+√21+11+√21=42
22+2√11−√21*√11+√21=42
2√11−√21*√11+√21=20
√11−√21*√11+√21=10
√(11−√21)*(11+√21)=10
√121−21=10
√100=10
10=10
7 gru 22:10
Zaćma: Dzięki

jak mogłem na to nie wpaść...
8 gru 18:05