matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całke
tabicia:
Oblicz całke ∫1/(−4t−t*ln(1/t))
7 gru 16:10
Gray:
1
1
dt
...=∫
dt = ∫
dt = | u =lnt, du =
|=
−4t +tlnt
t(−4+lnt)
t
1
=∫
du = ln|u−4| + C = ln|lnt−4| +C
−4+u
7 gru 16:23