matematykaszkolna.pl
zbieżności stookrotka: Warunek konieczny: gdy sprawdzam warunek konieczny zbieżności szeregu, to obliczam z kryterium d'Alamberta, jeśli jest <1 to oznacza, że granica wynosi 0.. A teraz moje pytanie: kiedy jest zbieżny bezwzględnie, a kiedy warunkowo? Bo w odpowiedziach jest napisane np. "zbieżny bezwzględnie", ale nie widziałam żadnego konkretnego tłumaczenia jaka jest różnica pomiędzy tymi zbieżnościami.. byłabym wdzięczna gdyby ktoś to objaśnił mi w jakiś prosty sposób emotka
7 gru 17:36
Maslanek: Szereg ∑an nazywamy bezwzględnie zbieżnym, jeżeli szereg ∑|an| jest zbieżny. Szereg ∑bn nazywamy względnie zbieżnym, jeżeli szereg ∑|bn| jest rozbieżny. −−−−−−−−−−−−−−− Gdy sprawdzasz warunek konieczny zbieżności szeregu, to lim(n→) an=0. Bierze się on z tego, że: Warunek konieczny zbiezności: Niech szereg ∑an będzie zbieżny. Jego sumę oznaczmy jako S. Rozważmy sumy częsciowe szeregu ∑an: Sn=a1+a2+...+an Przechodząc z n do nieskończoności mamy, że lim Sn=lim Sn+1=S Mamy, że Sn+1−Sn=an+1, stąd gdy n→, to an+1→0. Czyli an→0.
7 gru 17:41
Maslanek:
 1 
I tak np. szereg ∑

jest zbieżny bezwzględnie jak harmoniczny rzędu α=2
 n2 
 1 
Ale szereg ∑−

jest zbieżny warunkowo (np. na podstawie kryterium Leibnitza), bo szereg
 n 
 1 

jest rozbieżny.