zbieżności
stookrotka: Warunek konieczny:
gdy sprawdzam warunek konieczny zbieżności szeregu, to obliczam z kryterium d'Alamberta, jeśli
jest <1 to oznacza, że granica wynosi 0..
A teraz moje pytanie: kiedy jest zbieżny bezwzględnie, a kiedy warunkowo? Bo w odpowiedziach
jest napisane np. "zbieżny bezwzględnie", ale nie widziałam żadnego konkretnego tłumaczenia
jaka jest różnica pomiędzy tymi zbieżnościami.. byłabym wdzięczna gdyby ktoś to objaśnił mi w
jakiś prosty sposób
7 gru 17:36
Maslanek: Szereg ∑an nazywamy bezwzględnie zbieżnym, jeżeli szereg ∑|an| jest zbieżny.
Szereg ∑bn nazywamy względnie zbieżnym, jeżeli szereg ∑|bn| jest rozbieżny.
−−−−−−−−−−−−−−−
Gdy sprawdzasz warunek konieczny zbieżności szeregu, to lim(n→∞) an=0.
Bierze się on z tego, że:
Warunek konieczny zbiezności:
Niech szereg ∑an będzie zbieżny. Jego sumę oznaczmy jako S.
Rozważmy sumy częsciowe szeregu ∑an:
Sn=a1+a2+...+an
Przechodząc z n do nieskończoności mamy, że lim Sn=lim Sn+1=S
Mamy, że Sn+1−Sn=an+1, stąd gdy n→∞, to an+1→0. Czyli an→0.
7 gru 17:41
Maslanek: | | 1 | |
I tak np. szereg ∑ |
| jest zbieżny bezwzględnie jak harmoniczny rzędu α=2 |
| | n2 | |
| | 1 | |
Ale szereg ∑− |
| jest zbieżny warunkowo (np. na podstawie kryterium Leibnitza), bo szereg |
| | n | |
7 gru 17:43