DD
Maja: sin(x−π3)= − 12
Mógłby ktoś z wytłumaczeniem zrobić ten przykład? z cholerę nie mogę tego rozwiązać a już 2
godzina leci, bardzo proszę o pomoc
7 gru 14:23
Maja: Treść rozwiąż równanie
7 gru 14:24
itsuwari: α=30
| | π | | π | | π | | 5π | |
x − |
| = |
| + 2kπ lub x − |
| = |
| + 2kπ k∊C |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
musisz teraz tylko zostawić niewiadomą a resztę przenieść na prawą stronę i rozwiązać
7 gru 14:31
Maja: a skąd to 5π/ sie bierze?
7 gru 15:09
Maja: Brakuje chyba minusów przed π/6 i 5π/6
7 gru 15:24
PW: Po prostu:
| 1 | | π | | π | |
| = sin |
| , a więc − 12 = sin(− |
| ) (z nieparzystości funkcji sinus). |
| 2 | | 6 | | 6 | |
mamy zatem równanie
| | π | | π | |
sin(x− |
| ) = sin(− |
| ). |
| | 3 | | 6 | |
(*) sinα = sinβ ⇔ (α = β + 2kπ) ⋁ (α = π−β + 2nπ)
− sinus przyjmuje tę samą wartość
dwukrotnie na przedziale o długości równej okresowi,
warto to pokazać na rysunku. Nie dotyczy to sytuacji, gdy rozwiązujemy rownania sinx = 1, sinx
= −1, sinx = 0, ale w tym zadaniu takiej sytuacji nie mamy, więc można było napisać (*).
7 gru 15:39
pigor: ...,
sin(x−
π3)= −
12 ⇔
⇔ x−
π3= −
π6+2kπ v x−
π3= π−(−
π6)+2kπ i k∊C ⇒
⇒ x=
π3 −
π6+2kπ v x=
π3+π+
π6+2kπ ⇒
⇒
x= π6 +2kπ v x=
2π6+π+
π6)+2kπ ⇒
⇒ x=
3π6+π+2kπ ⇒
x= π2+π+2kπ ⇒
⇒
x∊{ 16π+2kπ, 32π+2kπ } , gdzie k∊C. ...
7 gru 15:47
7 gru 15:48
PW: Zrobiłaś to samo dwa razy? To jest właśnie sytuacja, o której pisałem o 15:39 − równanie
sinx = 1
ma tylko jedno rozwiązanie na przedziale o długości okresu.
7 gru 16:02
Maja: dzięki!
7 gru 16:11
Maja: Jak narysować do tego wykres?
7 gru 16:21
PW: Wystarczy narysować wykres na przedziale [0, 2π). Prosta y = 1 przecina wykres tylko w jednym
| | π | |
punkcie − o pierwszej współrzędnej |
| , co oznacza, że sinus przyjmuje wartość 1 tylko w |
| | 2 | |
tym jednym punkcie. Na pozostałych przedziałach o długości 2π rzecz się powtarza, nie ma
potrzeby rysować.
7 gru 16:47