Dowód
Metis:

Wykaż, że α=30
0, wiedząc że XY i CD to prostopadłe średnice.
Cięciwa CF przecina srednice XY w takim punkcie H że w czworokąt QDFH możemy wpisać okrąg.
Jakiś pomysł ?

Oczywiście kąt przy wierzchołku F = 90
0
Cały dowód byłby załatwiony gdybym pokazał że kąt przy D = 60
0.
Co mogę wycisnąć z informacji: "że w czworokąt QDFH możemy wpisać okrąg" ?
7 gru 21:18
prymo96: "że w czworokąt QDFH możemy wpisać okrąg ". W czworokąt można wpisać okrąg ,wtedy gdy np: HF
+QD = HQ + FD
7 gru 21:31
prymo96: i z drugiej własności ,mowiacej ze: trójkąt oparty na średnicy jest zawsze prostokątny ,stąd
przy F będzie 90
7 gru 21:40
Metis: 1) "Wycisnąć" coś co pomoże mi w dowodzie... Zależność, którą podałeś znam

Nie widzę związku
tej zależności z moim zadaniem.
2) Napisałem ....
7 gru 21:50
Eta:

Środek okręgu wpisanego w czworokąt HFDQ znajduje się w punkcie przecięcia
dwusiecznych kątów
Dwa kąty czworokąta mają miary po 90
o
to 2α+2β= 180
o ⇒ α+β= 90
o
Trójkąt CHD jest równoramienny o ramionach |CH|=HD|
to |∡DCF|=α
zatem w trójkącie CDF 2α+α=90
o ⇒
α=30o
7 gru 22:17
Metis: Dziękuje serdecznie
Eta 
Jak ty to wszystko widzisz
7 gru 22:23
Metis: Eto jesteś
7 gru 22:54
Eta:
Jestem
7 gru 23:14
b:
Eta jest bogiem, uświadom to sobie
7 gru 23:18
Metis: Powiedz mi czy ta informacja do momentu stwierdzenia ze jest to trójkąt rownoramienny jest
konieczna ?
7 gru 23:50
Eta:
Tak, bo wtedy zauważamy trójkąty prostokątne przystające
ΔHDQ≡ ΔHFD z cechy (kbk) ⇒ |DQ|=|FD| i |HF|=|HQ|
teraz zuważ,że |CQ|=|QD|=R ⇒ Δ CHD równoramienny
itd ............
7 gru 23:59
Eta:
Żyjesz
Metis ?
8 gru 00:19
Metis: Przepraszam
Eta ale sen wziął górę

Oczywiście rozumiem , ale myślałem nad tym aby napisać od razu , |CH|=|HD|
8 gru 06:30
Metis: Dziękuję jeszcze raz
8 gru 06:30