matematykaszkolna.pl
Dowód Metis: rysunekWykaż, że α=300, wiedząc że XY i CD to prostopadłe średnice. Cięciwa CF przecina srednice XY w takim punkcie H że w czworokąt QDFH możemy wpisać okrąg. Jakiś pomysł ? emotka Oczywiście kąt przy wierzchołku F = 900 Cały dowód byłby załatwiony gdybym pokazał że kąt przy D = 600. Co mogę wycisnąć z informacji: "że w czworokąt QDFH możemy wpisać okrąg" ?
7 gru 21:18
prymo96: "że w czworokąt QDFH możemy wpisać okrąg ". W czworokąt można wpisać okrąg ,wtedy gdy np: HF +QD = HQ + FD
7 gru 21:31
prymo96: i z drugiej własności ,mowiacej ze: trójkąt oparty na średnicy jest zawsze prostokątny ,stąd przy F będzie 90
7 gru 21:40
Metis: 1) "Wycisnąć" coś co pomoże mi w dowodzie... Zależność, którą podałeś znam Nie widzę związku tej zależności z moim zadaniem. 2) Napisałem ....
7 gru 21:50
Eta: rysunek Środek okręgu wpisanego w czworokąt HFDQ znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów Dwa kąty czworokąta mają miary po 90o to 2α+2β= 180o ⇒ α+β= 90o Trójkąt CHD jest równoramienny o ramionach |CH|=HD| to |∡DCF|=α zatem w trójkącie CDF 2α+α=90oα=30o emotka
7 gru 22:17
Metis: Dziękuje serdecznie Eta Jak ty to wszystko widzisz emotka
7 gru 22:23
Metis: Eto jesteś
7 gru 22:54
Eta: Jestem emotka
7 gru 23:14
b: Eta jest bogiem, uświadom to sobie
7 gru 23:18
Metis: Powiedz mi czy ta informacja do momentu stwierdzenia ze jest to trójkąt rownoramienny jest konieczna ?
7 gru 23:50
Eta: Tak, bo wtedy zauważamy trójkąty prostokątne przystające ΔHDQ≡ ΔHFD z cechy (kbk) ⇒ |DQ|=|FD| i |HF|=|HQ| teraz zuważ,że |CQ|=|QD|=R ⇒ Δ CHD równoramienny itd ............
7 gru 23:59
Eta: Żyjesz Metis ? emotka
8 gru 00:19
Metis: Przepraszam Eta ale sen wziął górę emotka emotka Oczywiście rozumiem , ale myślałem nad tym aby napisać od razu , |CH|=|HD|
8 gru 06:30
Metis: Dziękuję jeszcze raz emotka
8 gru 06:30