udowodnij
Archy: udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9
ja oznaczyłem sobie te liczby tak: a, a+1, a+2
doprowadziłem to do takiej postaci: 3a3+9a2+15a+9 => 3(a3+3a2+5a+3) => 3(a+1)(a2+2a+3)
jak widać wyrażenie to jest podzielne przez 3
czy mogę stwierdzić na tej podstawie że jest też podzielne przez 9?
7 gru 17:43
Archy: ?
7 gru 17:49
Bogdan:
Lepiej jest oznaczyć: a−1, a, a+1
7 gru 17:50
Archy: wiem
ale tak się nie da zrobić?
7 gru 17:51
Mila:
Można, ale lepiej wg rady Bogdana.
cd. wg Twojego wzoru:
3a3+9a2+15a+9 =( 3a3+15a)+9a2+9=
=(3a3+18a−3a)+9a2+9=
=(3a3−3a)+18a+9a2+9=
=3a(a2−1)+9*(a2+2a+1)=3a*(a−1)*(a+1)+9*(a2+2a+1)=9*k, gdzie k∊N
(iloczyn 3a*(a−1)(a+1) jest podzielny przez 9 jako potrojony iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych)
7 gru 18:09