Pochodne
Marcin: Wyznacz ekstremum i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=x2*e (−x2)
f(x)=(x−1)*e [1/(x−1)]
Prosiłbym o rozwiązanie, lub chociaż podanie odpowiedzi.
7 gru 00:30
jakubs: Dziedzina, dalej badaj pierwszą pochodną
7 gru 00:35
Marcin: wiem co robić, ale nie wychodzi mi to ... dlatego proszę o rozwiązanie, znajdę wtedy gdzie
robię błąd
7 gru 00:36
jakubs: Rozwiąż, to ktoś sprawdzi.
Gotowca nie dostaniesz
7 gru 00:37
Marcin: w pierwszym...
obliczam pochodną, liczę miejsca zerowe... MZ=0
pochodna to 2x*e(−x2)*(−2x)
tutaj ściana nie wiem co robić, bo wychodzi mi, że w obu przedziałach funkcja maleje
7 gru 00:41
Marcin: w pierwszym...
obliczam pochodną, liczę miejsca zerowe... MZ=0
pochodna to 2x*e(−x2)*(−2x)
tutaj ściana nie wiem co robić, bo wychodzi mi, że w obu przedziałach funkcja maleje
7 gru 00:42
Marcin: ... chyba źle liczę pochodną prawda?
7 gru 00:42
jakubs: Gdzie jest dziedzina ?
f'(x)=−4ex3
7 gru 00:51
Marcin: w pierwszym dziedzina to liczby rzeczywiste
7 gru 00:53
jakubs: Tak nawiasem po co tak liczysz pochodną ?
masz f(x)=−x4*e
pochodną bardzo prosto się liczy, bo −e jest stałe, więc zostaje policzyć pochodną x4.
7 gru 00:58
Marcin: cholera... tam ma być e do potęgi (−x2)
7 gru 01:00
jakubs: 
zatem
f'(x)=2x*e
−x2 + x
2*e
−x2*(−2x) = 2x*e
−x2(1−x
2)
7 gru 01:06
Marcin: ok jak najbardziej to rozumiem

rozwiązałem zadanie pierwsze

Prosiłbym o pomoc z drugim chodzi o rozpisanie "e"
7 gru 01:15
jakubs: w drugim powinno być tak e[1/(x−1)] czy e*[1/(x−1)] ?
7 gru 01:18
Marcin: pierwsze, tam jest potęga
7 gru 01:18
jakubs: Policzę tylko pochodną, resztą się zajmiesz sam
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=e[1/(x−1)] + (x−1)*e[1/(x−1)] * (− |
| ) = e[1/(x−1)] (1− |
| ) |
| | (x−1)2 | | (x−1) | |
7 gru 01:23
Marcin: dzięki wielkie

dzisiaj pójdę, spać ... ale jutro znów walczę
7 gru 01:25
jakubs: Powodzenia !
7 gru 01:26