Podwójna obniżka o p%
astrolog: Na ostatnim sprawdzianie z którego dostałem 1 miałem zadanie o procentach, którego nie
potrafiłem zrobić (nie mam na nie żadnego pomysłu). Treść:
Telewizor kosztował 1200 zł. Po dwukrotnej obniżce o p% jego cena spadła o 36%. Oblicz p
z gory dziekuje za pomoc
7 gru 01:11
astrolog: Wylicz wartość netto i vat dla operacji o takich warunkach:
1. Do początkową kwoty brutto produktu (vat 8%) zastosowano rabat 20% a
następnie zmieniono wartość vatu na 23% i otrzymano kwotę brutto równą 1230 PLN.
Podaj początkową wartość brutto produktu.
7 gru 01:13
astrolog: pomóżcie mi te dwa zadania rozwiązać. Z góry dziękuje.
7 gru 01:15
jakubs: Wklepiesz w google to masz masę wyników dla pierwszego zadania.
7 gru 01:19
kret:
Taką radę jakubs wsadź sobie w dupę
7 gru 01:22
Bogdan:
Szkic:
Cenę obniżono łącznie o 36%, zatem zostało 0,64 starej ceny, czyli po dwukrotnej obniżce
mamy 0,64 = 0,8*0,8 = (1 − 0,2)*(1 − 0,2), a więc cenę obniżano za każdym razem o 20%.
7 gru 01:29
astrolog: dzięki bogdan
7 gru 01:31
Martiminiano: 1. 1200−100%
x − 64%
x=768
100%−y 100%−1200
100%−p% − 768 100%−p%−y
| 100−p | | 100−p | |
| y=768 |
| 1200=y |
| 100 | | 100 | |
| 10000−200p+p2 | |
| 1200=768 |
| 10000 | |
10000−200p+p
2=6400
p
2−200p+3600=0
√Δ=160
| | 200+/−160 | |
p1,2= |
| = 180 lub 20 −−−> 180 sprzeczne, bo 0<p<100 |
| | 2 | |
Odp. p=20
7 gru 01:34
Martiminiano: Metoda
Bogdana dużo prostsza, ale zapomniałem jak się ją wykorzystuje, więc zrobiłem to w
ten sposób
7 gru 01:36
Bogdan:
No tak, nie trzeba wielkich teorii i żmudnych obliczeń do prostych zagadnień, tak, jak nie
strzela się do muchy z armaty, niekiedy wystarczy podejście zdroworozsądkowe.
7 gru 01:48
daras: astrologu ty ani prostych ani bardziej skomplikowanych zadań nie czaisz
wygląda mi na to, że "studiujesz" na WSB
7 gru 09:54
astrolog:
7 gru 12:59
daras: zgadłem
7 gru 20:04
bezendu:
@daras coś gorszego pewnie i na innej uczelni
7 gru 20:06