matematykaszkolna.pl
wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych pcv: wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych f(x) = x3 + 2 x2 − 5
7 gru 17:18
M:
21 sie 06:03
#k: Mówimy krótko : funkcja ciągła w przedziale domkniętym przybiera każdą wartość pośrednią między swymi wartościami na końcach przedziału f(x)=x3+2x2−5 Dla x=0 f(0)=−5 dla x=1 f(1)= 1+2−5= −2 Sprawdzmy więc czy dla pewnego x∊<0,1> funkcja przyjmie wartośc (−4) pośrednia miedzy (−5) i (−2) x3+2x2−5=−4
 1 
Dla x=U{5}[2}−

f(x)=−4
 2 
Znalazłem takie x więc funkcja jest ciągła dla każdego x∊R Czy może tak byc?
21 sie 23:29
wredulus_pospolitus: rysunek absolutnie nie może tak być. 1. Czemu akurat taki przedział ? 2. Niech funkcja wygląda tak jak na wykresie −−− według Twego "mówimy krótko" ta funkcja jest ciągła na przedziale [0,1]
22 sie 00:21
wredulus_pospolitus: rysunek Albo taka funkcja −−− ona także jest 'ciągła' wedle tejże 'zasady'. I w sumie każda funkcja niemonotoniczna, dla której znajdziemy takie a,b że f(a) = f(b) Kolejna sprawdza ... niech będzie, że jakaś funkcja jest ciągła w przedziale domkniętym [0,1] ... co to ma do ciągłości w zbiorze liczb rzeczywistych?
22 sie 00:23
chichi: suma funkcji ciaglych jest funkcja ciagla. ciaglosc wielomianowej potraficie udowodnic?
22 sie 01:49
#k: Podobny przykład miałem w swojej ksiązce . Jak wróce do domu to zobaczę jeszcze do innej Czyli to nie jest to twierdzenie z którego należy skorzystać
22 sie 10:18
wredulus_pospolitus: Ten fakt służy nam do np. sprawdzenia czy ciągła funkcja f(x) przyjmuje wartość (np.) 7 w zadanym przedziale. Natomiast spełnienie danego faktu (a nie udowodniłeś że f(x) go spełnia) nie mówi nam o tym, że ta funkcja jest ciągła ... co zaprezentowałem na podstawie tych dwóch funkcji powyżej.
22 sie 10:28
#k: Najpierw mam podaną taką definicję Mówimy że funkcja y=f(x) jest ciągła w punkcie x0 jeżeli w punkcie tym nieskończenie małemu przyrostowi argumentu Δx odpowiada nieskończenie mały przyrost funkcji Δy a więc jesli lim Δy=lim [f(x0+Δx)−f(x0)]=0 Δx−−>0 Δx−−>0 G.I. Zaporożęc w swojej książce Metody rozwiązywania zadań z analizy matematycznej na stronie 62 pokazuje jak wykazać ze funkcja y=2x2−1 i funkcja v= cosec x sa ciągłe we wszystkich punktach swojego obszaru określoności My mamy funkcje y=x3+2x2−5 Dziedzinę mamy już określoną x∊ℛ czyli cała oś liczbowa i wychodząc z definicji ciągłości badamy czy funkcja jest w tym obszarze ciągła Weżmy więc dowolny przyrost (Δx) argumentu (x) i podstawiamy do danego wyrażenia funkcji zamiast (x) wartośc (x+Δx) wyznaczamy odpowiednią wartośc funkcji y+Δy=(x+Δx)3+2(x+Δx)2−5 Odejmujemy od tej wartości jej pierwotną wartośc znajdujemy przyrost funkcji (Δy) Δy=(x+Δx)3+2(x+Δx)2−5−(x3+2x2−5)= (Δx)3x3+3(Δx)2x3+2(Δx)2x2+3(Δx)x3+4(Δx)x2 Niech teraz (Δx)→0 wtedy dla każdej wartości x mamy lim Δy=0 Δx→0 Zatem zgodnie z definicją ciągłości funkcji funkcja y=x3+2x2−5 jest ciągła dla dowolnej wartości x a więc w całym obszarze określoności
23 sie 13:51