wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych
pcv: wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych f(x) = x3 + 2 x2 − 5
7 gru 17:18
M:
21 sie 06:03
#k:
Mówimy krótko : funkcja ciągła w przedziale domkniętym przybiera każdą wartość pośrednią
między swymi wartościami
na końcach przedziału
f(x)=x
3+2x
2−5
Dla x=0 f(0)=−5
dla x=1 f(1)= 1+2−5= −2
Sprawdzmy więc czy dla pewnego x∊<0,1> funkcja przyjmie wartośc (−4) pośrednia miedzy (−5) i
(−2)
x
3+2x
2−5=−4
| | 1 | |
Dla x=U{√5}[2}− |
| f(x)=−4 |
| | 2 | |
Znalazłem takie x więc funkcja jest ciągła dla każdego x∊R
Czy może tak byc?
21 sie 23:29
wredulus_pospolitus:

absolutnie nie może tak być.
1. Czemu akurat taki przedział ?
2. Niech funkcja wygląda tak jak na wykresie −−− według Twego "mówimy krótko" ta funkcja jest
ciągła na przedziale [0,1]
22 sie 00:21
wredulus_pospolitus:

Albo taka funkcja −−− ona także jest 'ciągła' wedle tejże 'zasady'.
I w sumie każda funkcja niemonotoniczna, dla której znajdziemy takie a,b że f(a) = f(b)
Kolejna sprawdza ... niech będzie, że jakaś funkcja jest ciągła w przedziale domkniętym [0,1]
... co to ma do ciągłości w zbiorze liczb rzeczywistych?
22 sie 00:23
chichi:
suma funkcji ciaglych jest funkcja ciagla. ciaglosc wielomianowej potraficie udowodnic?
22 sie 01:49
#k:
Podobny przykład miałem w swojej ksiązce .
Jak wróce do domu to zobaczę jeszcze do innej
Czyli to nie jest to twierdzenie z którego należy skorzystać
22 sie 10:18
wredulus_pospolitus:
Ten fakt służy nam do np. sprawdzenia czy ciągła funkcja f(x) przyjmuje wartość (np.) 7 w
zadanym przedziale.
Natomiast spełnienie danego faktu (a nie udowodniłeś że f(x) go spełnia) nie mówi nam o tym, że
ta funkcja jest ciągła ... co zaprezentowałem na podstawie tych dwóch funkcji powyżej.
22 sie 10:28
#k:
Najpierw mam podaną taką definicję
Mówimy że funkcja y=f(x) jest ciągła w punkcie x0 jeżeli w punkcie tym nieskończenie małemu
przyrostowi argumentu Δx odpowiada nieskończenie mały przyrost funkcji Δy
a więc jesli
lim Δy=lim [f(x0+Δx)−f(x0)]=0
Δx−−>0 Δx−−>0
G.I. Zaporożęc w swojej książce Metody rozwiązywania zadań z analizy matematycznej na stronie
62 pokazuje jak wykazać ze funkcja y=2x2−1 i funkcja v= cosec x sa ciągłe we wszystkich
punktach swojego obszaru określoności
My mamy funkcje y=x3+2x2−5
Dziedzinę mamy już określoną x∊ℛ czyli cała oś liczbowa
i wychodząc z definicji ciągłości badamy czy funkcja jest w tym obszarze ciągła
Weżmy więc dowolny przyrost (Δx) argumentu (x) i podstawiamy do danego wyrażenia funkcji
zamiast (x) wartośc (x+Δx) wyznaczamy odpowiednią wartośc funkcji
y+Δy=(x+Δx)3+2(x+Δx)2−5
Odejmujemy od tej wartości jej pierwotną wartośc znajdujemy przyrost funkcji (Δy)
Δy=(x+Δx)3+2(x+Δx)2−5−(x3+2x2−5)= (Δx)3x3+3(Δx)2x3+2(Δx)2x2+3(Δx)x3+4(Δx)x2
Niech teraz (Δx)→0 wtedy dla każdej wartości x mamy
lim Δy=0
Δx→0
Zatem zgodnie z definicją ciągłości funkcji funkcja y=x3+2x2−5 jest ciągła dla dowolnej
wartości x a więc w całym obszarze określoności
23 sie 13:51