Obliczyć pola trójkątów. POMOCY !
majza: Pole trapezu wynosi 169cm2. Punkt przecięcia przekątnych dzieli każda przekątną na 2 odcinki,
których długości pozostają w stosunku 5:. Oblicz pola trójkątów, na jakie przekątne podzieliły
trapez.
7 gru 15:00
Janek191:
Jaki jest ten stosunek ?
7 gru 15:08
majza: o sorki 5:8
7 gru 15:10
majza: up
7 gru 16:37
majza: prosze pomocy
7 gru 19:03
Mila:
| | 8 | |
ΔABS∼ΔDCS ( cecha kkk) w skali k= |
| ⇔ |
| | 5 | |
P=pole ΔDCS, stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa ⇔
| PΔABS | | 8 | | PΔABS | | 64 | |
| =( |
| )2⇔ |
| = |
| |
| PΔDCS | | 5 | | P | | 25 | |
==================
| | 5 | | 5 | | 64 | |
PΔADS=PΔBCS= |
| PΔABS= |
| * |
| P⇔ |
| | 8 | | 8 | | 25 | |
===============
oblicz P i ustal jakie są pola poszczególnych trójkątów
8 gru 17:00
Eta:
| | a | |
Skala podobieństwa trójkątów ABS i DCS jest k= |
| |
| | b | |
P(tr)=(k+1)2*P2 , P1=k2*P2 , P3=P4= k*P2
| | 8 | |
169= ( |
| +1)2*P2 ⇒ P2= 25 |
| | 5 | |
zatem:
P1= 64 , P3=P4= 40 , P2=25
8 gru 21:34
Mila:
Witaj
Eto, wiedziałam, że tak zrobisz.

Ja nie pamiętam wzorów to wszystko liczę od podstaw.
8 gru 23:59
Eta:
Witaj
Mila
Podałam dla innych
9 gru 00:06
Mila:
Wiem, wiem
9 gru 00:07