Wielomiany zadania z parametrami
Gabi: Wielomian W(x)=a(x−p)2(x+q),gdzie a≠0 ,ma dwa pierwiastki 2 oraz −1 , przy czym drugi z nich
jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto dla liczby −2 wielomian przyjmuje wartość 36.
Wyznacz wartosci parametrow p q a .
bardzo proszę o pomoc ,szczegółową.. :<
7 gru 18:45
Gabi: pomoze ktoś,bardzo prosze?
7 gru 18:58
Gabi: ?
7 gru 19:14
Gabi: pomocyyy
7 gru 19:29
Bogdan:
A co jest niejasne?
W(x) = a(x − p)2(x + q), tu x1 = x2 = p oraz x3 = −q, porównaj to z podanymi
wartościami pierwiastków tego wielomianu
7 gru 19:38
Gabi: czyli,ze p = −1 ,a q=−2
7 gru 19:40
Bogdan:
Ponadto W(−2) = 36 ⇒ 36 = a(−2 − p)2(−2 + q), wstaw swoje p i q i oblicz a
7 gru 19:44
Gabi: dzięki
7 gru 20:00