Geometria 2
Blue: zad,1 Wykaż, że punkty A=(−2,−3), B=(−3,1), C=(7,7), D=(3,0) są wierzchołkami trapezu. Oblicz
długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
zad.2 Punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0), B=(6,0), a
punkt C ma obie współrzędne dodatnie. Uzasadnij, że
→ → → →
MA + MB +MC = 0
zad.3 Wykaż, że punkt P=(5,−4) może być wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu
x
2 +y
2−4x+10y+24=0
zad.4 Dany jest czworokąt ABCD o wierzchołkach A=(0,3), B=(7,2), C=(6,−5), D=(−1,2). Wykaż, że
na tym czworokącie można opisać okrąg.
Moje rozwiązania:
zad.1 :
http://i59.tinypic.com/33ayupy.jpg
http://i58.tinypic.com/2yxnrk4.jpg
zad.3.:
http://i58.tinypic.com/6hiy4g.jpg
zad.4:
http://i59.tinypic.com/zsqbt.jpg
http://i62.tinypic.com/eq2z5u.jpg
Nie umiem zrobić zadania 2. Proszę o pomoc i sprawdzenie moich rozwiązań.
7 gru 11:52
7 gru 12:07
Kacper:
Zadanie 4 można tak:
I − twierdzenie Ptolemeusza
II − opisać okrąg na trójkącie i sprawdzić, czy pozostały wierzchołek leży na tym okręgu

Twoje też może być
7 gru 12:13
Kacper:
Zadanie 1.
Jak masz rysunek to wyznaczasz odpowiednie wektory i korzystasz z faktu, ze są równoległe

(szybciej niż proste)
Drugą część można ze wzoru na środek odcinka policzyć te punkty i potem raz długość odcinka

Twoje też może być
7 gru 12:16
Janek191:
z.1
→
AD = [ 3 − (−2) , 0 − (−3) ] = [ 5, 3 ]
→
BC = [ 7 − (−3) ; 7 − 1 ] = [ 10, 6 ]
Mamy
→ →
BC = 2* AD
Wektory
→ →
AD i BC są równoległe, więc boki AD i BC są równoległe, czyli
ABCD jest trapezem.
| | − 2 − 3 | | − 3 + 1 | |
S1 = ( |
| , |
| ) = ( −2,5 ; − 1 ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 + 3 | | 7 + 0 | |
S2 = ( |
| , |
| ) = ( 5 ; 3,5) |
| | 2 | | 2 | |
→
S
1 S
2 = [ 5 − (−2,5) ; 3,5 − (−1)] = [ 7,5 ; 4,5 ]
więc
I S
1 S
2 I =
√ 7,52 + 4,52 =
√56,25 + 20,25 =
√76,5 = 1,5
√34
7 gru 12:19
Kacper: Zadanie 2
Wzór na środek ciężkości trójkąta (barycentrum)
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
S=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
7 gru 12:20
Blue: Twierdzenie Ptolemeusza − pierwsze słyszę
7 gru 12:21
Kacper:
Tego się nie uczy w szkole, ale jest bardzo przydatne
7 gru 12:21
Blue: Kacper, a tego 2 nie da się inaczej? Wątpię, aby ten wzór był w karcie
7 gru 12:22
Kacper:
Blue na kolano

Strona 6 karty wzorów!
7 gru 12:27
Janek191:
z.2
A = ( 0 ; 0) B = ( 6 ; 0)
więc
C = ( 3; 3
√3)
M − środek ciężkości , więc
M = ( 3;
√3 )
Policz resztę
7 gru 12:28
Blue: Kacper, rzeczywiście O.o
7 gru 12:38
Blue: czyli to będzie tak : → → →
MA=[−3,−
√3] MB= [3,−
√3] MC=[0,2
√3]

7 gru 12:47
Blue: sorry, strzałki się głupio ułożyły
7 gru 12:47
Blue: Dzięki chłopaki za pomoc z tym 2

Ale jeszcze prosiłabym o sprawdzenie 3 zadanka
7 gru 13:01
Janek191:
Trzeba sprawdzać na podglądzie
7 gru 13:03
7 gru 13:04
Janek191:
Już zrobione
7 gru 13:24
Blue: na jakim podglądzie?
7 gru 13:29
Janek191:
z.3 jest ok
7 gru 13:30
Janek191:
@Blue
Masz taki napis : zobacz podgląd
7 gru 13:32
Mila:

2)
MA
→+MB
→=MC
1→
Środkowe trójkąta dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka kąta.
Przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy⇔
MC
1→=−MC
→
⇔MA
→+MB
→+MC
→=MC
1+MC
→=−MC
→+MC
→=0
7 gru 17:24
Mila:
ad zad 4)
| | 3 | |
cosγ= |
| i kąty są mniejsze od 180o⇒ |
| | 5 | |
α=180−γ⇔
α+γ=180⇔na tym czworokącie można opisać okrąg.
7 gru 17:34
Blue: Mila, a to ja zapisałam tymi wektorami może być?
7 gru 23:05
Mila:
To znaczy wektorami o konkretnych współrzędnych?
Też dobrze.
7 gru 23:21
Blue: Tak, dziękuję
7 gru 23:24