matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź granicę
Matt:
Lim (x−√x) : (2√x−2) x→1
7 gru 00:09
Ditka:
(x−
√
x
)(2
√
x
+2)
2x
√
x
+2x−2x−2
√
x
2
√
x
(x−1)
=
=
=
=
(2
√
x
−2)(2
√
x
+2)
4x−4
4(x−1)
√
x
=
→1/2 dla x→1
2
7 gru 01:06