Okrąg opisany na czworokącie
ciemny: Witam. Zabrałem się za rozwiązywanie zadań, ogólnie trochę główkuje, ale z poniższym zadaniem
mam problem. Nie liczę na to, że rozwiążecie za mnie to zadanie, ale liczę na to, że uzyskam
od Was jakieś wskazówki.
W okrąg o średnicy 20cm wpisano trapez. Dłuższa podstawa trapezu ma 16cm, a długość wysokości
2cm. Oblicz długość krótszej podstawy i pole trapezu.
7 gru 19:55
wmboczek: Z Pitagorasa jesteś w stanie obliczyć odległość środka okręgu od podstaw − narysuj odcinek
łączący środki podstaw i środek okręgu
7 gru 20:04
ciemny:

h=2 a=16 2r=20 r=10
Jak mogę obliczyć tą odległość? Przepraszam, ale nick nie kłamie
7 gru 20:32
wmboczek: 102=82+x2
102=(x+2)2+(b/2)2
7 gru 21:31