1=0
sss: Rozwiąż równanie macierzowe:
| 2 1 0| |7 4 0|
X*| 1 0 −3|=|0 −1 −5|
| 1 1 2|
wiem że trzeba obliczyć A
−1
X*A=B
Det A=1
|−3 1 1|
A
d=|−2 4 −1|
|−3 6 −1|
|−3 −2 −3|
(A
d)
T=| 1 4 6|
| 1 −1 −1|
DetA=1 ,więc A
−1 =(A
d)
T
sprawdzenie czyli A*A
−1 lub A
−1*A ,ani obliczenie X (X=B*A
−1) nie działa.
W innych zadaniach spokojnie wszystko wychodzi i otrzymuje na końcu wynik ,a podczas
sprawdzenia macierz jednostkową. Robię to już chyba 10 razy z myślą że może się pomyliłem w
jednej rubryce,ale ciągle jest to samo

o ***** tu chodzi?
7 gru 03:29
sss:
7 gru 13:33
Gray: Źle wyznaczona A−1. Innej opcji nie ma.
7 gru 13:53
sss: a mógłbyś wyznaczyć?
we wcześniejszym zadaniu robiłem tak i przy dwóch podpunktach na A−1
wszystko ładnie wyszło, a robiłem dokładnie tak samo.
7 gru 14:19
Gray: Wypiszę Ci wierszami:
3 −2 −3
−5 4 6
1 −1 −1
7 gru 14:28
sss:
czyli problem jest z polem 1x2 i 1x1
dla 1x1 (−1)
1+1*| 0 −3|
| 1 2|
1*[(0−3)]=−3
dla 1x2 (−1)
1+2*|1 −3|
|1 2|
(−1)*[(2+3)]=−5
wiesz co rozpisałem to z myślą że znowu mi wyjdzie to samo,a tutaj nagle wszystko jest ok.Mam
nadzieje że to jest poprawna odpowiedz i widocznie muszę sobie tak to rozpisywać na kolokwium
,bo w pamięci przeoczyłem − np :. zamiast 2−−3 zrobiłem 2−3
7 gru 14:51
sss: jeszcze zostało to 1x1

niby błąd minusa ,ale cały czas tak mi wychodzi
7 gru 14:53
sss: aaaa tam będzie 0−−3 czyli to samo co w 1x2
dzięki za pomoc
7 gru 14:55
sss: mam jeszcze pytanie nie związane z tym.Jest może jakiś sposób na eliminacje Gausa?
wiem że trzeba odejmować ,dodawać itp wiersze ,ale czasami można się w tym zaplątać i tworzy
się wtedy niekończące się równanie.Nigdy nie bawiłem się kostką rubika,ale to coś mi
przypomina i o ile się nie mylę istnieją odpowiednie schematy do ułożenia kostki.Tak samo
tutaj może trzeba najpierw wyzerować jakiś róg czy coś w tym stylu,aby szybciej to rozwiązać .
7 gru 21:50