matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.2.2011
Zadania
Odp.
2
Piotras:
prosiłbym o wyliczenie calki xe do(2xkwadrat+1) dx
10
Julka:
dwóch studentów pojechało na wycieczkę rowerowa. pierwszego dnia pokonali 15% całej drogi drugiego dnia przejechali 1/3 pozostałej drogi . trzeciego i czwartego dnia przejechali po
5
Julia:
proszę Was o pomoc zadaniu : na działce leśnej założono szkółkę leśną która zajmuje 8800 m2 co stanowi 16% działki , reszte
15
TM:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 4 cm a krawędź boczna 5 cm.
1
Lucynka:
we wtorek muszę oddać pracę a mam problem z zadaniem, proszę was o pomoc
1
Kasia:
Hej, potrzebuje pomocy
3
Basia:
Proszę o pomoc ! Sznurek o długości 2,8 m przecięto na trzy części , których dł. są w stosunku 2:5:7. Oblicz
27
Iza:
Mam jutro spr z ciągów...Bardzo proszę o pomoc bo mi coś źle wyszło z zad.. Wyznacz wyraz a
1
8
7
wiedzac,ze w ciagu arytmetycznym(a
n
) a
2
5
3
=−503 i a
1
2
1
=−293
0
patryk:
5
Anka:
Hej ctgx+sinx/1+cosx=2
1
ewa:
w sklepiku szkolnym jest woda z sokiem mieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano
1
4
mieszaniny i dolano do pełna wody. Po odlaniu wody, soku w szklance zostało? Jak policzyć to
4
ewa:
jeżeli liczby a, b, c, są różnymi liczbami ze zbioru {2, 3, 5} to możliwe największą wartością wyrażenia (a−b)*c jest jaka liczba?
11
ewa:
jeżeli resztami z dzielenia liczb 17, 27, 28 przez liczbę n są odpowiednio liczby 8, 0, 1 to liczba n jest równa ?
3
ewa:
jeżeli p= 2
3
* 3
4
to liczba 12p jest równa?
13
basiulek:
Do numeracji stron książki użyto 414 cyfrile stron liczy ta książka?
2
LB:
Narysuj wykres log
2
(x−3)+2
14
olka:
Mam prośbe,mogłby mi dać ktoś wskazówke do tego zadania
Bo robie to już jakiś czas i coś mi nie wychodzi...Coś pewnie źle zaczynam...
6
ganja:
wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których układ równań: − ma dokładnie jedno rozwiązanie
3
Laik:
x
2
+4
y = ln
e
x
+1
4
Marta:
Moze ktos sprawdzic czy dobrze policzylam?
2
Marta S.:
NOAH przepraszam, źle napisałam . Zadanie to: lim→∞(
√
3n
2
−5n+7
−n
√
3
). Mi wychodzi wynik −5
√
3
/6. Proszę napisz jak zrobić kreskę ułamkową.
6
Marta S.:
Marta dzięki za rozwiązanie. NOAH może mi podpowiesz jak zapisać to działanie poprawnie (nie umiałam zrobić kreski ułamkowej tak jak Ty). Może sprawdzicie mój wynik, który podałam do
4
Ola18:
Rozwiąż równanie: 2(sinx+cosx)=tgx+1
5
KASKA:
1) liczba punktow wspolnych okreguo rownaniu (x+2)
2
+ (y−3)
2
= 4 z osiami ukladu wspolrzednych jest rowna
7
basiulek:
Oblicz promień okręgu wpisanego w ćwiartkę koła
3
pattt:
f(x)=log
1
3
1
3
x +log
1
3
(
2
3
x−
1
3
)
1
Agula:
Mógłby mi to ktoś sprawdzić.
1
3 + 4cos
x = −1
2
1
4cos
x = −4 /:4
2
1
cos
x = −1
2
3
Tomek:
cześć, może mi to ktoś wytłumaczyć. Dany jest prostoką abcd. punkty e,f są odpowiednio rzutami prostokątnymi wierzchołków a,c na przekątną bd. gdzie sie znajdują te punkty, na czym ten rzut
4
ellie:
POMOCY Dane są dwa ciagi arytmetyczne : 1, 4, 7, .... oraz 20, 21, 22, ...zsumowano n początkowych
0
qzqz:
PROSZE pomoże ktoś
http://matematyka.pisz.pl/forum/79692.html
4
dcd:
wartosc wyrazenia
√
(2−
√
7
)
2
−
√
(3+
√
7
)
2
jest rowna ? chcialbym wiedziec czemu powinno sie wziac po usunieciu kwadratu i pierwiastku w wartosc bezwzgledna
20
tn:
jak narysować systemem graficznym Cu, Cu
+2
Cu
+
oraz, które to będą elektrony walencyjne
4
Marta S.:
Smileey dzięki za sugestię. Wyszło mi −5
√
3
/6. A może masz sugestię to tego zadania lim→n∞(2n/n−1 + 1/2n)
18
ellie:
Dane są dwa ciagi arytmetyczne : 1, 4, 7, .... oraz 20, 21, 22, ...zsumowano n początkowych wyrazów pierwszego ciągu i n początkowych wyrazów drugiego ciągu − otrzymano równe sumy.
1
andrzej:
Oblicz wysokość trójkąta wiedząc, żę wysokość spada na bok. przy tym boku kąty mają 45 stopni oraz 35 stopni
1
DASTII1665:
w hurtowni znajduje sie 14 ton jablek . Codziennie wydaje sie z magazynu 200 kg jablek. Funkcja opisujaca zaleznosc miedzy liczba kilogramow jablek pozostajacych w magazynie a czasem ma
0
Tomek:
Witam. Mam pytanko. Ta strona bardzo duzo mnie nauczyła matematyki. Wszystko jasno i przejrzyscie wytłumaczone. Znacie stronke gdzie jest wytłumaczona fizyka dla szkoły sredniej?
4
Ilak:
Suma : a
14
+a
15
+...+a
37
=ile?
3
NRg:
dany jest ciąg geometryczny (an) o wszystkich wyrazach dodatnich jeśli a₁=5 oraz a₃=2a₂ to wzorem ogólnym tego ciągu jest?
8
;):
rozloz f.wymierna na ulamki proste
10x
3
−24x
2
−22x+60
(x+1)
2
(x−3)
2
5
kasia :
suma dziewięciu początkowych wyrazów ciagu geometrycznego w którym a
2
=4 a
5
=−32 jest równa
1
madzia:
Oblicz wysokość trójkąta wiedząc, żę wysokość spada na bok. przy tym boku kąty mają 45 stopni oraz 35 stopni .
2
qzqz:
Jak napisac takie równanie
prosze o pomoc Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej L przechodzącej przez punkt P , gdy
2
bulbazaur:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym równoramiennym poprowadzono środkowe z wierzchołków kątów ostrych.
0
asd:
czy istnieje funkcja odwrotna do funkcji parzystej f : X→Y? podejrzewam, że nie, bo f(x) = f(−x), więc f : Y→X ma dwa rozwiązania?
0
silencee:
Witam, mam pewien problem. Ostatnio na fizyce przeprowadzaliśmy doświadczenia i teraz muszę opracować wyniki. Udało mi się zrobić tylko 1 pomiar i błąd muszę obliczyć za pomocą różniczki
7
Cayman:
Bardzo proszę o pomoc :<
Proszę
...
1
NRg:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni. a promień jego podstawy jest równy 3. pole powierzchni bocznej stożka wynosi. wyszło mi 12π sprawdzcie mi to
2
kasia :
ile wyrazów ciagu a
n
= n+15/n jest liczbami całkowitymi
3
sewer:
Rozwiąż wielomian: (10x
5
− 2x
4
+ 15x
3
+5x
2
+ 12) : (2x
2
+3)
5
Ola:
PROSZE BARDZO O POMOC
!
4
Ola18:
Rozwiąż równanie: sinx − cosx +1 =sinxcosx.
0
Ilak:
Ciągi a
n
,b
n
są dwustuwyrazowe.Ciąg a
n
=n
2
dla kazdego n ∊{1,2,3....,200}. a ciąg b
n
=a
201−n
1
basiulek:
Jaka jest cyfra jedności iloczynu wszystkich liczb pierwszych mniejszych od 2010
2
olgiś:
oblicz V kuli wpisanej w czworoscian foremny do V kuli opisanej na czworoscianie. Jak to ugryźć?
24
ICSP:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym, w którym ramiona mają długość 2 i kąt miedzy nimi ma 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
4
kasia :
Liczba dodatnich wyrazów ciagu a
n
=1−1/4 n
20
Aghni:
Proszę o pomoc w znalezieniu pierwiastków wielomianu: w(x)=8x
4
+23x
3
−x
5
NRg:
ciągiem arytmetycznym o różnicy 4 jest ciąg
A.an=2n+4
4
olgiś:
czy mogę to tak skrócić
9
Sebek:
Bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg jest o 1 cm dłuższy od promienia tego okręgu. Oblicz pole koła
4
dej:
tgα=1/2 i 0<α<90 . wyznacz sinα i cosα
0
Aghni:
w(x)=8x
4
+23x
3
−x
3
olka:
Liczby x
1
i x
2
są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x
2
+bx+c. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji wiedząc, że ciąg (x
1
,
√
2
,x
2
) jest geometryczny, a ciąg (x
1
,
√
3
,x
2
) jest arytmetyczny.
5
kasia :
Szósty wyraz ciagu arytmetycznego jest równy 0 wówczas wyrażenie a
1
+a
2
+...+a
11
jest :
0
KONDZIO:
ZBIÓR FUNKCJI KOLA: PROSZĘ O POMOC
8
bulbazaur:
Muszę udowodnić tożsamość:
0
KOLA:
PROSZĘ O POMOC określ zbiór wartości funkcji f opisanej za pomoca zbioru par uporządkowanych:
3
zbr:
czy ta funkcja jest na? x=2x x€Q (wymierne)
3
NRg:
jak rozpisać
√
20
2
krzysiek:
:::rysunek::: Napisz dziedzinę, zbior wartosci, y min i y max
1
Pan Pikuś:
Sprawdź czy liczba jest wymierna
2
mati:
Proszę o rozwiązanie całki. Z góry dziękuje za pomoc ∫cos
2
xdx
0
Politechnik...:
Poprosze obliczenia granicy przy x zmierzajacym do 0− Arctg5x/ax
1
nijak:
Suma ilu początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określonego wzorem=2n
2
−17n−42 jest najmniejsza?
1
CZARNA:
dana jest funkcja f(x)=
4
x
−x, x∊R−{0} oblicz f(
√
2
−1) podaj (o ile istnieją) punkty przecięcia wykresu funkcji z osią OX i OY
3
Michu:
jak narysować funkcję
1
2
cos
1
2
x ?
3
ula:
Na ile sposobów można przestawic litery w słowie PIES.
0
Politechnik...:
Czy tak:? Mam taki szereg,
1
olka:
Obliczyć 1 i 10 wyraz ciągu (a
n
)=1+2+3+...+2n+(2n+1)
0
Politechnik...:
Zbadaj zbieżnosc szeregu
19
Marta:
Witam potrzebuje pomocy ze znalezieniem ekstremum lokalnego i przedziałów monotoniczności
ln
2
x
funkcji y=
. Z góry dziękuje za pomoc
x
0
PAffcio:
∑n*(tg1/n)
2
* 1/n
2
8
gall anonim:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
0
Laik:
jeśli jeszcze ktoś mógłby to wytłumaczyc, byłoby fajnie
1
konrad:
Witam. Jak mogę obliczyć taka całkę dx/(x
3
+1)
2
Magda:
wyznacz dziedzinę funkcji:
1
qzqz:
Witam mam problem z rozwiązaniem tego punktu prosze o pomoc bo nie daje rady
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej L i przechodzacej przez punkt P, gdy
2
KASKA:
uzasadnij , ze trojkat o wierzcholkach : A( 0, 3), B ( 4, 1 ) i C (6, 5 ) jest trojkatem rownoramiennym. wyznacz rownanei osi symetrii tego trojkata.
0
PAffcio:
lim(n−>∞)(
√
25n
2
+4n+7
− 5n + "n"
√
π
0
SuchyB:
70% kierowców ostrzega przed policją. Załóżmy że obok policji przejechało 46 samochodów. Ile aut musi przejechać aby ostrzec pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka z prawdopodobieństwem nie
1
gallg:
1
sinx
(cosx+tgxsinx)ctgx=
oraz
1
malibu:
Rozwiąż nierówność (2x+1)
3
− (2x−3)
2
> 12(x−2)+8x
3
+15 podaj największą licbę rzeczywistą nie spełniającej tej nie równości
2
patrycja:
Rozwiąż całki:
1
patrycja:
Rozwiąż całki:
1
gr4kes:
dany jest trójkąt ABC, w ktorym |AC|=|BC| oraz |∠ACB|=80stopni, zas |AD| jest wysokoscia trojkata. ile wynosi miara kąta DAB?
1
kate:
uzasadnij , ze trojkat o wierzcholkach : A( 0, 3), B ( 4, 1 ) i C (6, 5 ) jest trojkatem rownoramiennym. wyznacz rownanei osi symetrii tego trojkata.
3
MMM:
Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć to zadanie? Suma szóstego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 52. a różnica kwadratu
4
Aliss00:
Hej! Proszę o pomoc!
Obw. trójkąta prostokątnego wynosi 300. Wyznacz dł.boków trójkata wiedząc, że dł. tych boków
4
Klaudia:
Hejo
. Mam pewien problem z zadankiem. Mógł by ktoś wytłumaczyć mi jak to się robi? Oto zadanie:
4
madzia:
czy ja to mam dobrze?
1+cosx
sinx
2
+
=
sinx
1+cosx
sinx
6
mathishorrbile:
patrzcie na to, aż nie dowierzam
tym razem nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko powiedzenie, czy dobrze zrobiłam zadanie , bo nie chce mi się w to wierzyć
2
g4cu:
Jak obliczyć wysokość w trapezie równoramiennym mając dane 2 podstawy i kąt ostry?
1
tmb:
Witam , ja mam pytanie co do zadania z tego linku http://matematyka.pisz.pl/forum/78524.html Dlaczego h = a moglby ktos wytlumaczyc?
1
kate:
Uzasadnij , że prosta y= x+ 2 nie jest prostopadła do prostej przechodzacej przez punkty A( −1, 3) i B ( −6, 7).
0
PKrk, Pawlos:
Witam. Chciałbym prosić o rozwiązanie z wytłumaczeniem tych zadań. Było to na moim kolokwium, nie zaliczylem, bo niestety wogole nie łapie, dlatego bardzo bym prosił o wskazówki i
9
mathishorrbile:
funkcja (6−2m)x+5 jest rosnaca, gdy : a) m∊(−∞,3) b) m∊(−∞,−3) c)m∊(3,+∞) d)m∊(−3,∞)
7
paerry :
oblicz wartości pozostałych fukcji trygonometrycznych kąta x .
11
marek:
Czy zrobilem to dobrze? Chodzi o zbadanie ciaglosci funkcji
0
czołem:
1) Oblicz wysokość graniastosłupa o objętości 450 cm3, którego podstawą jest trapez o przekątnych 6 cm i 10 cm.
8
g4cu:
Witam. Mam problem z pewnym zadaniem: Przekątna rombu mają długości 12 i16 cm, a jego kąt ostry ma miarę α. Oblicz sin α
4
noname:
środkiem pewnego okregu jest punkt S(−2,0). Do okregu nalezy punkt A(0,−1). a) wyznacz równanie tego okregu.
0
1ADA:
proszę o pomoc Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie w punkcie A i prosta k, będąca styczną jednocześnie do
0
1ADA:
proszę o wskazówki. Katy AOC i BOD są kotami wierzchołkowymi. wykaż, że przedłużenie dwusiecznej kąta AOC jest dwusieczną kąta BOD. dzieki za pomoc
0
1ADA:
proszę o pomoc. prosta CD jest styczna do okręgu w punkcie C. uzasadnij,że jeśli |BC| = |BD| to |AC| = |CD|.
5
mimi:
udowodnij tożsamość :
2
kasia<3:
wiem ze to jest forum matematyczne
ale mogłyby mi ktos pomoc z j ang?
5
jasiek:
Kk = kapitał końcowy=2388,10 Ko = kapitał początkowy=2000
0
szark:
Oblicz pole figury ograniczonej osią OX i osią OY oraz funkcją f(x)=
1
1+3x
2
dla x≥0
9
małaaa:
liczby (3,8, 13) są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Do wyrazów tego ciągu nie należy liczba:
0
szark:
Sformułuj rachunek całkowy. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego o wysokości H i podstawie kwadratowej o boku a, a>0, H>0
0
mihal:
:::rysunek::: Wewnątrz trójkąta równobocznego ABC wybrano dowolny punkt P. Punkty D,E,F są rzutami
1
help;(:
Grupa gimnazjalistów zatrzymała się w schronisku i postanowiła zdobyć punkty górskiej odznaki .dziewczęta stanowiły 44
4
9
% grupy . Czarnym szlakiem wyruszyło 70% chłopców, pozostali
14
Alicja:
zad 1 Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x + y+1 = 0 i przechodzacej przez punkt P (4,
0
help:(:
Ze Szwecji do Danii można przedostać się drogą lub promem.Samochód jadący ze średnia prędkością 77,5km/h pokonuje cieśninę Sund w ciągu 1/5godziny .Tę samą drogę prom pokonuje w czasie o 18
0
Podczas balu karnawałowego przygotowano konkurs dla par . W pierwszym etapie Adam odpowiedział poprawnie na 20 pytań więcej niż Ania , a w drugim każde z nich odpowiedziało poprawnie na 8
2
Na każdej z 4 plaż są 4 wypożyczalnie sprzętu wodnego i w każdej z nich po 4 łodzie żaglowe . Zysk z jednej łodzi w skali miesiąca wynosi 40000.Oblicz miesięczny zysk wszystkich łodzi na
1
ilak:
wykaż ze czworokąt o wierzchołkach A=(−2,0), B=(4,3) c=(6,7) D=(0,4) jest trapezem
6
;):
znajdz punkt symetryczny do N wzgledem π N(10,−4,−4)
1
kaaaro:
całka:
0
Borowik:
Ponawiam prośbę o rozwiązanie granicy i całki, są to zadania z kolokwium zaliczeniowego z matematyki i myślę że się powtórzą a ostateczna poprawa za 2 dni
1
M:
Wyznacz wartość parametru k tak, aby rozwiązaniem nierówności −x
3
+ kx
2
− x + 6 < 0 był zbiór (−3, −2)U(1,
∞
).
1
syl.:
Proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobione. Sprawdź czy punkt P=(5,−2) należy do symetralnej odcinka o końcach A=(1,5) i B=(−3, −1)/
2
AROOOOOOOO:
Liście herbaty Yunan,Asam i Madras zmieszano w stosunku 1:2:5 i otrzymano 40gramów mieszanki herbacianej .Ile gramów herbaty Asam jest w tej mieszance
5
Hetma :
Proszę o wytłumaczanie, a nie zrobienie, bo mam rozwiązanie, ale tego nie rozumiem....
2
syl.:
znajdź równanie tej osi symetrii prostej o równaniu y= −4x + 6 do której należy punkt A= (−8, 4).
1
syl.:
Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p takie, aby proste o równaniach y=(p−5)x + 5 i y=(p+5)x − 5 były prostopadłe.
0
decode:
Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość
√
8
, a krawędź podstawy ma długość 2. Oblicz:
0
Siwy:
Witam, muszę udowodnić indukcyjnie podzielność n
7
−n przez 7. Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to w II. kroku indukcji wymnożyć (n+1)
7
,ale nawet używając symbolu Newtona może to
2
Dorotka:
Już prosiłam o rozwiązanie zadań, ale rozwiązaliście dwa. Jakbyście mogli to proszę o rozwiązanie pozostałych zadań. Jutro już spr
.
4
bogusia:
mamy 6 małych skrzynek i 1 dużą Skrzynki razem waża 1320kg. Wszystkie małe skrzynki ważą tyle samo a duża skrzynka jest 2 razy
2
aga:
punkt D nalezy do wykresu funkcji f(x)=1/2x D (d, √2) oblicz d
3
ziutka:
dla x <4 wyrażenie
|4x−16|
6x−24
jest rowne:
0
jumper:
Nurek połączony liną ze statkiem płynie pod wodą stałym torem. Lina tworzy z powierzchnią wody kąt 50 stopni. Oblicz czy lina dł. 14 m wystarczy mu na zanurzenie się na głębokość 12m.
0
Agula:
sin
2
πx + sin
2
πy = 0
0
Agula:
sin
2
πx + cos
2
πy = 0
0
Agula:
sin
2
π(x + y) = 1
6
joasia:
stopień zerowy wielomianu? To jaki to stopień np.:
11
Kyd:
Witam. Proszę o wyjaśnienie.
5
guns:
liczba (2
6
)
7
/8
13
jest równa
3
zakłopotany:
Wie ktoś może jak to rozwiązać? Nie wiem wogóle jak się za to wziąć od czego zacząć...
1
Hakashi:
Witam,proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań oba zrobiłem ale wyszedł mi zupełnie inny wynik.
3
AROOOOOOOO:
:::rysunek::: Jaką długość powinna mieć łyżeczka,aby przy takim ułożeniu jak na rysunku wystawała z kubka
1
marcin:
oblicz dla jakich wartości m funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x) = x
2
− 2mx −3 przyjmuje tylko wartości dodatnie
5
AROOOOOOOO:
Do 200g herbaty dodano łyżeczkę cukru (3g).Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
10
;):
pierwistki x
3
+x
0
Agula:
Rozwiąż równanie graficznie sin
2
π(x + y ) = 1
1
mirek:
wyznacz te wartosci parametru m (m∊R) dla których nierówność (m−1)x
2
−2(m+2)x+m+4>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x∊(−
∞
,0>∪<2, +
∞
)
3
m&m:
2√50−4√8=10
√
2
−8
√
2
=2
√
2
i co dalej z tym zrobić
3
dodam że prawidlowa odp. to 2do
2
2
Marcepan:
hej
Narysuj w ukladzie wspolrzednych kat o podanej mierze:
3
mimi:
Udowodnij tożsamość.
13
Agula:
Rozwiąż Równanie. algebraicznie: [ tgx ] = 2cos
2
x
2
ola:
f(x)=(2x−6)
1
/2−(2x−6)
−
1/2 jak to rozpisac?
20
MAJA:
Zapisz liczbę w postaci a
x
, gdzie a należy do N: a) 5
√
5
1
paulina:
W(x) = x
3
+ 2x
2
− 5x − 10 po rozłożeniu na czynniki ma postać
2
ul:
trygonometria rozwiąż
4
paulina:
Wyrażenie (x − 3)
3
jest równe
6
paulina:
Gospodyni kupuje kawę w pudełkach w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 8cm x 4cm x 12cm i przesypuje je do puszki w kształcie walca o promienu podstawy 8 cm i wysokości 16 cm. Z ilu
5
Borowik:
1
∫
e
x
−1
kompletnie nie wiem jak za to sie zabrac, tak mysle ze przez czesci ale... i have no idea how
32
Baton:
lim sinx
cosx − 1
x→0
+
8
adam666:
Wykaż że log
a
b = log
√