jak narysować systemem graficznym Cu, Cu^{+2} Cu^{+}
tn: jak narysować systemem graficznym Cu, Cu+2 Cu+
oraz, które to będą elektrony walencyjne
13 lut 20:16
Mateusz: Rysujesz sobie Cu wraz z elektronami(kropeczkami) potem Cu2+ −odejmujesz dwa elektrony(dwie
kropeczki) od Cu Cu+−odejmujesz jeden elektron(jedną kropeczke) od Cu
konfiguracja elektronowa atomu miedzi −system powłokowy 29Cu: K2 L8 M18 N1
podpowłokowo: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s1
lub zapis skrócony z rdzeniem gazu szlachetnego:
Cu[Ar] 3d10 4s1
na czerwono zaznaczone masz elektrony walencyjne(to te na ostatniej powłoce)
13 lut 20:59
ICSP: Mateusz ty dobrze sobie z chemią radzisz?
13 lut 21:03
Mateusz: No tak jak coś masz to napisz to na forum albo w tym poscie to zobacze na to tylko nie teraz
bo musze za 10 min wyjsc
13 lut 21:07
ICSP: To ja już piszę.
13 lut 21:10
ICSP: Na podstawie poniższych informacji:
− mieszanina składająca się z wodoru i tlenu zmieszanych w stosunku molowym 2:1 nazywa się
mieszaniną piorunującą.
− entalpia tworzenia pary wodnej jest równa −242kj/mol
−entalpia procesu H2O(c) → H2O(g) jest równa + 44kj.
Oblicz jaką ilość energii zostanie przekazana do otoczenia podczas wybuchu 6dm3 mieszaniny
piorunującej w warunkach normalnych jeżeli produktem jest woda ciekła.
13 lut 21:14
Mateusz: Ok to ja se to zadanie wezme do pracy i rozwiąże na pewno trzeba w nim skorzystać z prawa Hessa
chyba ze chcesz wskazówki do rozwiązania
13 lut 21:20
ICSP: Siedze nad nim już chyba z 3 godziny. Wątpię aby jakieś wskazówki coś pomogły.
13 lut 21:22
Mateusz: Tak policzyłem sobie to teraz na szybko i wyszło ok 51 kJ masz moze odp

to mi ją napisz a ja
to zrobie w pracy i jak wróce dzis za ok godzinke dwie to napisze rozwiązanie na forum
13 lut 21:24
ICSP: w odp jest −51.
13 lut 21:26
Mateusz: Hmm ciekawe gdzie tego minusa zgubiłem dobra w pracy to na spokojnie rozwiąże
13 lut 21:28
Eta:
ICSP nie załam się

Twoje
3 h → Mateusza
1 minuta
13 lut 21:29
ICSP: Chyba właśnie się załamie:(. Nawet prostego zadania z ostrosłupów nie umiem zrobić:(
13 lut 21:35
Mateusz: Więc najpierw zapiszmy reakcje
2H2(g)+O2(g)→2H2O(c) dla której entalpia tworzenia wynosi tak jak w zadaniu −242 kj/mol
H2O(c)→H2O(g) wykorzystując prawo Lavoisiera−Laplace'a:
H2O(g)→H2O(c) czyli entalpia tej reakcji wynosi −44kJ/mol
A ponieważ entalpia tworzenia tyczy się tworzenia 1 mola związku z pierwiastków ( w tym
przypadku z wodoru i tlenu)
Powstawanie określonej ilości ciekłej wody można zapisać jako sumę 1 reakcji i 1 przemiany( z
prawa Hessa)
więc ΔH=−242kJ−44kJ=−286kJ
znając objętość gazów tj 6dm3 oblicz ich liczbę moli(zakładając warunki normalne) i dalej
myśle że juz sobie poradzisz i fakt powinno być −51kJ zapomniałem o minusie w pozniejszej
proporcji przy −286
13 lut 22:11
ICSP: Dziękuje bardzo
13 lut 22:16
Mateusz: poradzisz sobie dalej

wykorzystujesz stosunek objętościowy 2:1 porównujesz to z reakcją
otrzymywania wody w stanie gazowym(zauwazasz coś

) i układasz odpowiednią proporcje
13 lut 22:19
ICSP: Jakoś już dam radę. Najwyżej jeszcze napiszę
13 lut 22:20
Mateusz: No daej to juz proste proporcje powodzenia
13 lut 22:22
ICSP: Jeszcze raz wielki dzięki.
13 lut 22:22
Mateusz: aa no i zapomniałbym jscze jak obliczysz ile to moli te 6dm3 gazów to wykorzystując własnie
ten stosunek 2:1 obliczasz odpowieednio liczby moli wodoru i tlenu no i dalej tak jak
napisałem
13 lut 22:23
ICSP: Za poźno już jest. Chyba wyłączyłem już kompletnie myślenie

1mol − 22,4dm
3
x moli − 6dm
3
22,4x = 6moli
| | 1 | |
mamy 0,27 mola tej miaszaniny. Skoro stosunek jest 2:1 to tlen będzie |
| *0,27 a wodór |
| | 3 | |
13 lut 23:25
Mateusz: | | 2 | | 1 | |
Tak dokładnie tak wodór stanowi w tej mieszaninie |
| a tlen |
| klasyczna matematyka |
| | 3 | | 3 | |
na poziomie szkoły podstawowej−zadania z kawałkami tortu

I teraz analizując równanie reakcji otrzymywania wody w stanie gazowym( H
2O(
c) →H
2O(
g) )
widać, że liczba moli wody jest równa liczbie moli wodoru, a zatem można zapisać taką
proporcję
1 mol H
2O
c→ −286kJ
0,1758 mola H2O
(c)→x kJ
z tego szukana ilosc energii która zostanie wyemitowana z kładu do otoczenia −51kJ
14 lut 10:40
Mateusz: Tak po głębszym zastanowieniu to mowiąc o wydzielonym cieple jednak musimy podać odp 51kJ bo
troche bez sensu mowic ze wydzieliło sie −51kJ ciepła

aczkolwiek pod względem
termochemicznym jest to prawdziwe więc −51 lub 51kJ−jesli chcemy zachować sens fizyczny to
proponowałbym opowiedz 51kJ mimo wszystko.
14 lut 11:26
ICSP: Dziękuję bardzo
14 lut 15:30
dziki: Mateusz dobrze napisał mozna z tego wywnioskować i warto to dopisać jeszcze że Entalpia równa
−51kJ/mol oznacza, że gdy powstanie jeden mol produktu(czy czegokolwiek ta entalpia będzie
dotyczyć), energia układu zmieni się o −51kJ, czyli te 51kJ zostanie oddanych do otoczenia.
Odpowiedź −51kJ jest więc nieprawidłowa, bo sugeruje, że otoczenie oddało energię.
15 lut 14:59
korka: dlaczego źle? to znaczy , że jest to reakcja egzoenergetyczna... tak mi się wydaje
29 wrz 13:03
Buuu:
Z punktu widzenia układu mamy
0,09molO2 + 0,18molH2 = 0,09molH2O − 51kJ
czyli układ pozbywa się 51kJ energii.
Z kolei z punktu widzenia obserwatora z zewnątrz:
0,09molO2 + 0,18molH2 = 0,09molH2O + 51kJ
co oznacza, że do otoczenia przedostało się 51kJ energii.
29 wrz 13:16