Proszę pomóżcie, nie wiem jak wgl zacząc, :(
Agula: Rozwiąż Równanie. algebraicznie:
[ tgx ] = 2cos2x
13 lut 11:40
Godzio:
Co oznacza zapis [ tgx ] ?
13 lut 11:47
Agula: cecha z tgx
13 lut 11:51
Godzio:
Z tym nie pomogę nie jestem pewien jak to zrobić do końca, ale z chęcią zobaczę ja kto
rozwiązać
13 lut 12:01
Noah: czas wrocic po dluzej przerwie

Witam serdecznie oglnie wszystkich!

[tgx]=2cox
2x
t=tanx
t
3+t=2
t
3+t−2=0
(t−1)(t
2+t+2)=0
tanx=1
13 lut 12:19
Agula: | | 1 | |
nie rozumiem skąd z tego 2cos2x wyszło 2 |
| |
| | 1 + t2 | |
13 lut 12:29
Noah: a wiec
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
2cosx=2 |
| =2 |
| =2 |
| = |
| | 1 | | sin2x+cos2x | | | |
| | 2 | |
= |
| gdzie t=tanx=tgx |
| | 1+tg2x | |
13 lut 12:33
Noah: ale odpowiedz sie zgadza?
13 lut 12:33
Godzio: a gdzie Ci to cecha zniknęło

?
13 lut 12:35
Noah: | | π | |
otoz cecha to czesc calkowita prawda masz zalozenia ze tgx≠ |
| +kπ zatem zauwaz ze jesli |
| | 2 | |
masz czyli jesli bedziesz mial czesc wieksza od π/4 to nie moze przyjac wartosc dla π/2 wiec
wraca do π/4 tak samo jesli mamy od zera do π/4 to przyjmie π/4 bo jest jedynka
Godzio przeciez wiesz ze ja nie potrafie tlumaczyc
13 lut 12:42
Agula: nie wiem , nie mam odpowiedzi.
| | sin2x | |
Ale jak z sin2x + cos2x wyszło cos2( |
| ) |
| | cos2x | |
13 lut 12:43
Godzio:
Rzeczywiście średnio zrozumiałem

Ale dobra tam, później spróbuje to skumać
13 lut 12:45
Agula: 
?
13 lut 12:53
Noah: jedynki w nawiasie brakuje ale to widac w dalszych przeksztalceniach
13 lut 19:24
Noah: Godzio mysallem jak Ci specjalnie wytluamczyc oczywxsic tgx=t
y=[t]
czesc wspolna jest dla t=1
tgx=1
x=...
14 lut 15:53
Godzio: Teraz rozumiem
14 lut 15:58