matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 520,
519
,
518
,
517
,
516
,
515
,
514
,
513
, ...,
całe
Zadania
Odp.
6
Kitka:
POMOCYYYYYYYPOMOCYYYYY
:
)
)liczba a jest dodatnia . zapisz w jak najprostrzej postaci :
1
syla:
wykonaj dzialania a) x(x−1) +4(x−2)(x+1)
7
emi:
x/x+1/2=−2/x+2
1
Agula:
I x
2
− 4 I = 3
12
Coma13:
Rozwiąż równanie cos2x + sinx = a
2
+4b +3 z niewiadomą x wiedząc, że wielomian W(x)=x
3
+ ax
2
+ bx +1 jest podzielny przez wielomian Q(x)=x
2
−1
6
Febrisan:
Na ile sposobów kule o numerach 1,2,3,4, można rozmieścić a trzech rozróżnialnych szufladach, a
2
Majster:
Zamień ułamek okresowy na zwykły: 1,2(34)
6
DONIA:
Roziwąż równanie
0
mimimimji:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędzi podstawy ma długość 12 a wysokość ostrosłupa MA DŁUGOŚĆ 10
3
anka:
oblicz dlugosc przekatnej szescianu ktorego objetosc wynosi 343 cm
3
0
kamil:
Dany jest n−kąt foremny o boku długości a. Uzasadnij, że promień R okręgu opisanego na tym > n−kacie dany jest wzorem R=
a
2sinρ /n)
.ρ − liczba pi
2
olek:
oblicz objętość sześcianu , jeśli jego przekątna ma długość 15dm
0
Mirek:
Wielokąt wypukły zawiera 12 wierzchołków . Jednocześnie losowo wybieramy ze zbioru wierzchołków tego wielokąta 2 wierzchołki. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
0
KASIA:
pomóżcie .. zadanie jest z fizyki, ale mam nadzieje, że ktoś naprowadzi mnie jak to zrobić. ; ]
0
anka:
podstawa graniastoslupa prostego jest romb o boku dlugosci
√
10
cm i krotszej przekatnej rownej 2 cm. krotsza przekatna graniastoslupa jest rowna 4cm . oblicz objetosc tego
0
c'estmoi:
125
2
3
− (0,2)
−1
[
* (0,2)
−3
]
3
4
=
(0,5)
−2
5
2
−5
5
4
[
* 5
3
]
3
4
= (
)
3
4
= ?
4
2
2
nie wiem czemu ale wychodzi mi
125
4
a powinno być same 125?
2
Marek:
Na stu chłopców pięciu, zaś na tysiąc dziewczynek z pewnej miejscowości dwie są daltonistami. Z osiedla, w którym stosunek liczby dziewczynek do liczby chłopców wynosi 3 : 7, wylosowano
0
anka:
oblicz objętość prostopadloscianu ktorego pole powierzchni calkowitej jest rowne 94cm
2
a dlugosc krawedzi sa kolejnymi liczbami calkowitymi
0
zielony:
proszę o pomoc w czymkolwiek! http://imageshack.us/f/853/dadn.jpg/
0
Marek:
W pudełku P
1
są dwa klocki czerwone i 4 klocki żółte, zaś w pudełku P
2
4 klocki czerwone i dwa żółte. Rzucamy symetryczną kostką do gry i symetryczną monetą.W przypadku wypadnięcia
0
Martaaaaaaaaaaa:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jeśli krawędź podstawy ma długośc 10 dm a wysokość ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
1
zielony :):
proszę o pomoc w czymkolwiek! http://imageshack.us/f/853/dadn.jpg/
3
mateusz:
2
kyngaa:
1). obszar prostokąta P a) ∫∫ (po obszarze P) xy3 dxdy : 0≤y≤2;
7
aaaa:
Punkty A=4,2 B=3,0 C=0,−2 są wierzchołkami trójkąta ABC. OBlicz stosunek sinusów kątów ostrych tego trójkąta. CZy w tym zadaniu mam policzyc długości boków i porównać jeden bok do drugiego
0
rucia020:
muszę podać przykład doświadczenia losowego, zapisac zdarzenie elementarne w tym zdarzeniu i napisac przestrzen zdarzen elementarnych .. umie to ktoś ?
tylko nie moze być − rzut
0
Majka:
Z kartonu, który zawiera m >= 3 słoików małych i n>=2 słoików dużych wzięto jeden słoik i odłożono go bez sprawdzania, jaki to słoik. Później z kartonu wzięto 3 kule.
0
Kasia:
Wykaż, że jeśli ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (bn) też jest ciągiem arytmetycznym.
5
tomick:
rozłóż na czynniki:
26
Asia:
1.Z dodatnią półosią OX kąt rozwarty trworzy prosta o równaniu: a) 3x+4y − 1 = 0
12
Kasia:
Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak to rozwiązać?
1
magda:
pomóżcie mi z tym błagam wykaż że jeśli prostokąt o bokach x i y jest podobny do prostokąta o bokach x + 1 i y +1 to
1
emi:
witam. co to jest prawdopodobieństwo definicja. własności prawdopodobieństwa.
3
Pewey:
Rozwiąż ukłąd równań : 1. 27
x
= 9
y
6
Julia :
Rozwiąż
(n+2)!
=30
(n−1)!*n
1
Paweł:
log
4
9*log
3
128=
2
mateusz:
0
mateusz:
2
mateusz:
12
marta:
Zrobiłam zadanie do połowy i coś chyba mi nie wychodzi:Naszkicuj wykres funkcji f. Ustal, w jakim zbiorze funkcja ta przyjmuje wartości dodatnie, a w jakim ujemne, jeśli:
15
tlik:
Witam, nie wiem jak dokładnie wpisać formułę pierwiastka pod pierwiastkiem, tak więc postaram się napisać słownie.
0
magda:
wykaż że jeśli prostokąt o bokach x i y jest podobny do prostokąta o bokach x + 1 i y +1 to prostokąty te są kwadratami
1
emi:
witam. Stosunek boków prostokąta wynosi 7/2 a jego pole ma 56cm kwadratowych. Oblicz długość boków tego prostokąta.
5
szara:
log o podstawie 2 z 6 ile wynosi
1
Bob:
W równoległoboku ABCD długość boku AB jest dwa razy większa od długości boku BC. Punkt M dzielący bok AB na połowy połączone z punktami C i D. Oblicz miarę kąta CMD.
1
Poldek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzie podstawy jest równa 4. Wysokość ostrosłupa ma dł. 6 cm. Sporządź odpowiedni rysunek i oblicz miarę
0
mimi:
a)Pole podstawy graniastosłupa prawidlowego czworokątnego jest równe 16cm2.Oblicz objetość tego graniastosłupa , jesli jego przekątna ma długość 9cm
2
g:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania? (m−2)x
2
+ (m+5)x − m − 1= 0
5
lola:
Obliczyć: |2 *
16
20
*
12
20
−
16
12
|
2
KASIA:
ee problem .. pomocy ! proszę o jakieś wskazówki. ; )
9
karolajn:
rozwiąż nierówność
0
mimimimji:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędzi podstawy ma długość 12 a wysokość ostrosłupa MA DŁUGOŚĆ 10
2
:):
Wielomian opisany wyrażeniem f(x) = (4−m)x+5 będący funkcją rosnącą wtedy i tylko wtedy gdy :
4
Gałczi:
Prosze o pomoc w zadaniu
2
Nico:
Ciężar człowieka o powierzchni Ziemi wynosi 600N ile wyniósłby ciężar człowieka na planecie o dwukrotnie większej masie i dwa razy większym promieniu od Ziemi
3
Olka:
w(x)=x
5
−9x
4
+x
2
−1 oraz G(x)=x
5
+(a+b)x
4
−ax
2
−1 są równe. Oblicz wartość parametrów a i b dla wielomianu G(x)
40
c'estmoi:
Jak zrobić taki przykład? 4
3x
−7*4
2x
+14*4
x
−8=0
33
wer8ter:
Rozłóż wielomian na czynniki: a) x
5
+ 3x
4
+ 2x
3
+ 3x
2
+ x
3
paulina:
Jola i Ania chodzą regularnie o tej samej godzinie na ten sam basen. Jola co 12 dni zaś Ania co 15 dni. Ostatnio dziewczęta spotkały się na basenie w środę. W jaki dzień
0
bebe:
A = {x∊R : |x−3| < 5 }
3
Paula:
zapisz podane poniżej liczby używając symbolu jednego pierwiastka:
3
√
2
*
3
√
2
,
,
3
√
√
5
,
3
√
3
√
3
,
√
2
√
2
,
√
4*
3
√
2
3
√
3
1
xyz:
Dane są wielomiany W(x)=(2x
4
+x)(x
3
−1) W
1
(x)= − 2x
4
−5x−7. Stopień wielomianu W(X)*Wi(X) jest równy ?
5
rudzielec:
Witam, mam takie zadanie, zobaczcie czy dobrze kombinuję Zadanie
1
sasasa:
|2
√
5
+3| − |3
√
2
−3
√
3
|=
6
Natalia:
Czy wie ktoś jak wyznaczyć dziedzinę dla funkcji: y=log
2
((1/(e)
x
)*e
4
−1)+1/(
√
x
2
−9
)
1
arek:
Dla jakich wartości parametru m, t>0 W(x)=−2mt+m−1
1
belouga:
Na loterii jest 20 losów w tym 5 wygrywających.Ile jest możliwości kupienia 5 losów tak,aby:a)2 wygrały i 3przegrały,b)co najmniej 1 przegrał,c)co najmniej 1 wygrał,d)wszystkie przegrały.
11
Oliwier:
1) Rozwiąż w liczbach pierwszych równanie: x
y
+1=z
4
Kacper:
Jak rozwiazac rownanie
5
Fizyka :|:
Witam nie mam zielonego pojęcia jak zrobić to zadanie z fizyki:
4
Ka:
8
3x
−3*8
2x
−6*8
x
+8≥0
2
Munia:
znajdz taka liczbe x, aby odchylenie standardowe zestawu liczb: 1,−1, −2, −5, x wynosiło 2. Byłabym wdzięczna gdyby ktos mi pomogł
1
Michał:
Liczba permutacji z n+2 elementów jest 210 razy większa od liczby permutacji z n elementów. wyznacz n.
1
justi:
na loterii fantowej jest 1 nagroda główna i 3 nagrody pocieszenia. wśród 20 losów sa losy uprawniające do odebrania nagrody oraz 2 losy uprawniające do dalszego losowania.
2
zadanie:
jak mam taka postac iloczynowa funkcji m(m−5)(2m−3)>0 to jej miejscami zerowymi sa 0; 3/2; 5 i jak mam to teraz zaznaczyc na osi z rysumkiem funkcji bo parabola bedzie ramionami do gory
6
Mamba:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 10cm, podstawa 12cm a ściany boczne są nachylone do krawędzi podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
7
xyz:
Narysuj wykres funkcji, która: a) jest ciągła w przedziałach (−∞,0) (0, +∞)
2
kicia:
pomozcie mi to rozwiazac układy równan y=3x−2
1
Iza.:
określ wzajemne położenie okręgu i prostej.
11
kamila:
wyznacz miarę kąta ostrego dla którego kwadrat cosinusa jest trzykrotnie większy od kwadratu sinusa tego kąta
9
aławek:
Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego:
3
aaa:
Oblicz pole trapezu o podstawach a i 4a wiedząc że można na nim opisać okrąg i wpisać w niego okrąg
7
aławek:
Rozłóż na czynniki:
1
Hiromi_Ise:
Sprawdź czy wielomian określony wzorem W(x)=2x
3
−3x
2
+3x−1 ma pierwiastki wymierne. 1)Pierwiastkami całkowitymi mogą być 1 bądź −1, ale żadne z nich nim nie jest, a zatem
5
Monika:
Hej. Jutro mam kartkówkę i nie rozumiem o co w tym chodzi.. Proszę o rozwiązanie przykładów i jakiś
3
Kingaa :
Funkcja f(P) gdzie P>0 przyporzadkowuje polu koła P jego promień wzor tej funkcji ma postac a) P/π
3
Piotrek:
1.Romb ABCD o obwodzie 20 cm jest podobny do rombu KLMN o obwodzie 5 cm. oblicz skale podobienstwa rombu KLMN do rombu ABCD
10
aławek:
Rozłóż na czynniki:
3
gfgffg:
jak z
√
24
powstaje 2
√
6
, z
√
54
powstaje 3
√
6
, z
√
150
powstaje 5
√
6
itd?
5
BoB ;D :
3
√
−9
*
3
√
−9
3
√
−24
−
=
3
√
−3
3
√
−3
5
√
−128
7
√
−128
+
=
5
√
−4
9
√
−1
2
zadanie:
dodatnie >0 ujemne <0
21
marta:
potrzebuje rozwiązania tych równań:
3
aaa:
w trójkącie prostokątnym dane są przyprostokątne a i b z wierzchołka poprowadzono wysokość.Wyznacz stosunek pól dwóch powstałych trójkątów
4
wiki:
Bardzo proszę o pomoc cos 3 (stopni) *
√
1+tg
2
3(stopni) + 1
1
O.:
W trapezie równoramiennym ABCD ( I ADI = IBCI ) opisanym na okręgu ramiona mają długośc c. Stosunek dlugosci podstaw trapezu wynosi 2:1. Oblicz pole trapezu.
1
Pawel:
1
√
2
X=
+
√
2
√
2
−1
4
aławek:
Wielomian W(x) = −4x
4
+ 26x
3
− 12x
2
po rozłożeniu na czynniki może mieć postać:
1
Dominik:
napisz równanie stycznej do krzywej f(x) = (3x−1)/(x+2) w punkcie o odciętej x
0
= −1 zadanie z pochodnych.
9
tn:
Witam, czy dobre jest moje spostrzeżenie:?
1
michasia:
z urny zawierającej 6 kul czarnych i 4 białe losujemy 2 kule bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
2
patrycja:
Odległość między Katowicami a Koszalinem wynosi 558km . Z Katowic i Koszalina wyjechały o godzinie 7.00 dwa samochody i przyjechały równocześnie do Ostrzeszowa. Samochód jadący z
1
Kingaa :
Prosta y=
√
3
x−2 jest nachylona do osi Ox pod katem ? prosze o odp potrzebne mi na jutro plissssssss
0
tn:
witam, moje pytanie dotyczy izomerii w alkanach.
4
Hari:
Oblicz: 10
2+log3
0
krystek:
http://matematyka.pisz.pl/forum/103027.html
7
iiiiiiiii:
zapisz nierówność z wartościa bezwzględna ktorej rozwiazaniem jest podany przedział a) x€ (−oo,−4> v <10,+oo)
14
we45:
√
12−3
√
12
2
Marta:
Sprawdź czy jest to tożsamość trygonometryczna a) 1+ cos
2
x − sin
2
x= 2cos
2
x
7
Beata :
Nowy temat, na którym mnie jeszcze nie było, inne rzeczy sama rozkminiłam ale to zadanie masakra. : (
1
popkimuzeb:
Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej prostą L1: (x=0 i 2z=1−y) i równoległej do prostej L2: (x=t, y=t, z=t).
9
blaster:
3x
3
- 2x
2
-12x-8= 0 x
3
-6x
2
+3x+10<0
1
anka:
Podstawy trapezu mają długości 10 i 4, a jego ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 45° i 60°. Oblicz pole tego trapezu
0
..gosc:
1. W jakim stosunku należy zmieszać wodę o temperaturze t1=60oC z wodš o temperaturze t2=20oC , aby temperatura końcowa wynosiła t3=40oC
0
mimimimji:
2
arek:
1)oblicz sume wszystkch liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3
2)wyznacz w zaleznosci od n sume : 1+6+11+....+(5n−4)
2
Anka:
Narysować wykres w jednym ukłądzie współrzędnych: G(x)= x
2
− π x
2
gosc000000:
ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 2a i krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź AB podstawy ostrosłupa i środek D przeciwległej krawędzi bocznej CS
17
Damian:
1) Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych n i m, dla których zachodzi równość: 1!+2!+...+n!=m! 2)Udowodnij, że liczba 1004041 jest złożona.
1
swift:
Oto f−cja: f(x)=log
x
(2
x
− 16
√
2
)
1
4321:
boki trojkata wydluzono o 50%. o ile wzroslo pole tego trojkata? i o ile % nalezy wydluzyc boki trojkata rownobocznego by jego pole wzroslo o 69%?
12
Ola:
Ile gramów węgliku wapnia potrzeba do otrzymania 8 dm3 acetylenu?
1
patrycja:
pomocy!
1
sus:
Błagam o pomoc
Podaj przykład wielomianu stopnia 6, którego jedynymi pierwiastkami jest −2 i 3, a wyraz wolny
3
Killer:
Mógłby mi ktos zrobic te zadania? Bo sobie z nimi nie radzę
Z góry dziękuje...
2
Veracruz:
Średnia wieku 10 zawodników pewnej dróżyny piłkarskiej bez bramkarza wynosi 22 lata, natomiast średnia wieku calej jedenastki wynosi 23 lata. oblicz ile lat ma bramkarz. potrzebuje pomocy w
1
555.k:
Rozwiąż nierówności 1.x
2
− 5|x| + 4 ≥ 0
1
mmm...:
x |4 − x| ≤ 3
1
herba:
6
−14
+ 12 * (
1
6
)
15
y =
0,5
14
* (
1
3
)
15
ma wyjść y=9
3
alfabeta:
W trapezie podstawy mają długości a i b (a>b). Suma miar kątów wewnętrznych przy dłuższej podstawie wynosi 90 stopni. Wykaż, że odcinek łączący środki podstaw trapezu ma długość równą
7
vladimirovna:
jak obliczyć sumę n poczatkowych wyrazów o wzorze ogólnym: a
n
= a
1
(1−10
−
n)/(1−10
−
1) * 10
(
n−1)
2
User:
ile jest róznych czterocyfrowych kodów PIN (cyfry mogą się powtarzać)
3
popkimuzeb:
Znaleźć r−nie elipsy stycznej do prostej 4x + 5y = 25 w pkt P(4; 9/5)
0
olek:
Przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest o 10 cm dluzsza od przekatnej podstawy i o 4 cm dluzsza od jego krawedzi bocznej. Oblicz wysokosc
0
31 Bartek :):
zad 1. Oblicz Gk prefabrykowanej belki zelbetowej o wymiarach b=20 cm, h=40cm, l=5,0m zad 2. Wyznacz graficzne i analityczną wypadkową dwu sił zbieżnych P1=40 KN, P2=30 KN Których
0
bar80:
w trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów przy podstawie AB. Punkty przecięcia dwusiecznych z bokami trójkąta BC i AC oznaczono odpowiednio: D i E. Odcinki AD i BE przecinają się pod
2
Pauluś:
Oblicz objętość prostopadłościanu, którego pole powierzchni całkowitej jest równe 94 cm 2, a długości krawędzi są kolejnymi liczbami całkowitymi.
0
Truskawkowa:
W pewnej klasie jest 10 chłopców i 20 dziewcząt, liczba biletów do kina które będą rozrosowane wśrod uczniów tej klasy jest równa liczbie orlów otrzymanych w rzucie dwiema monetami. oblicz
0
pięta achillesowa ;-)):
wyliczyć układ nierówności
5
zielone:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 1 + sin
2
(mx) = cosx ma tylko jedno rozwiązanie.
0
Iza.:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty ABC : A ( −1,0)
3
Julia :
Ile można utworzyć liczb czterocyfr. z cyfr:0,1,2,3,4?
3
pogodynka :
x
3
− x
2
gdy x=2+
√
3
3
Barwaś:
Wymien wszystkie liczby naturalne ktore spelniaja jednoczesnie nierownosci |x−7|>3 i 26−2x≥0
5
Ola:
Pomocy
1
mrauu89:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 ∘ . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
Michał:
Liczba permutacji z n+2 elementów jest 210 razy większa od liczby permutacji z n elementów. wyznacz n
3
lushja:
proszę o pomoc log(x−5)
2
+ log(x+6)
2
=2
0
justi:
prosze o szybka odp
0
Patka:
Ile jest różnych czterocyfrowych
0
justi:
wpuszczony do labiryntu szczur, dochodząc do rozwidlenia dróg, dwa razy częściej skręca w lewo niż w prawo. oblicz prawdopodobieństwo tego,że dotrze do pokarmu
6
kamil:
:::rysunek::: podane są punkty A(1,1), B(3,2) i C(−3,3) wyznacz kąty trójkąta ABC.
1
Nithus:
Losujemy jedną liczbę sposród od 1 do 1000 Wyznacz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 5 i przez 9
2
Mamba:
Pole przekroju walca, które jest równoległe do płaszczyzny wynosi "q". Pole przekroju osiowego wynosi "p". Oblicz objętość tego walca. Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
2
niki:
W ankiecie przeprowadzonej wśród 200 uczniów klas trzecich pewnego liceum otrzymano następujące wyniki:
9
TOmek:
Gdzie jest błąd
12
Mi:
Zapisz symbolicznie, używając kwantyfikatorów:
2
pinezka:
(2+
√
3
)
x
+ (2−
√
3
)
x
= 4
6
iran:
Zamień na kwadrat sumy:
3
Siemanko:
To mój pierwszy post tutaj, wiec wybaczcie jeżeli będzie niepoprawny, niewiem czy mam postawic tutaj jakies zalozenia jezeli chodzi o wartosc bezwzgledna
1
Aga :
Dane sa przedzialy A=(−
∞
, m
2
−6>,B=<m,+
∞
) a)dla m=−3 wyznacz A suma B A
B
A/B
0
Aga :
Tabela przedstawia zarobki pracownikow pewnej firmy liczba pracownikow 6, 8, 10, 6 ,4 ,2
3
Monika:
Kuba wpłacił do banku 3000zł na lokatę terminowa. Roczna stopa procentowa w tym banku wynosi 3,6%, a bank kapitalizuje odsetki co miesiąc. Czy po 2 latach od momentu
1
Aga :
Liczbę a= 27
√
3
zapisz w postaci 3
w
, gdzie w jest liczba wymierną
1
sus:
Pomoc w dzieleniu wielomianu
7
ruda:
x+3y=12 2x−y=3
4
kostek:
1/2 * 1/3 + 1/3 * 1/4 + 1/4 * 1/5 +......1/19 * 1/20 =
0
pogodynka :
ka : Dane sa liczby oblicz b do potęgi −a a=log3 18 − log3 2
4
123:
Obwód równoległoboku jest równy 24, a jego kąt ostry ma miarę 30. Oblicz jakie powinny być długości
1
pogodynka :
Uzasadnij ze dla dowolnej liczby calkowitej m m
3
−m jest podzielona przez 3
7
pogodynka :
√
29
− 12
√
12
przedstaw postaci x−y
√
5
gdzie x i y są liczbami wymiernymi
2
juro:
2
kamyk :
:::rysunek::: Zapisz nierówność
2
fasolka:
a) rozłóż wielomian x ³+ 5x² +3x+15 na czynniki , a następnie uzasadnij , że przyjmuje on wartości dodatnie tylko dla x> −5
2
Marta:
Bardzo proszę o pomoc
Rozłóż wielomian w na czynniki:
14
Karla:
8*5
x
+7*5
x−1
=22+5
x+1
Mógłby ktoś mi to rozwiązać, ja próbuje niestety wychodzi źle, wynik ma być 1... z góry dzięki
2
Hiromi_Ise:
Wypisz całkowite dzielniki wyrazu wolnego wielomianu W, gdzie W(x)=x
4
+2x
3
−2x
2
+2x−3, i sprawdź, który z nich jest pierwiastkiem tego wielomianu. Ktoś pomoże?
2
zadanie:
napisz równanie tej stycznej do paraboli o równaniu y=3x
2
, która jest równoległa do prostej o równaniu y=6x−19
8
Piotr student:
zad.Obliczyć z blachy o jakiej wytrzymałości na ścinanie k
t
=? można wytłoczyć podkładkę przęstawioną na rys.1(wymiary w mm), jeżeli siła zużywana do wytłoczeń wynosi F=1000N, a
5
mique:
Oblicz: (1
1
3
)
3
* (−3
3
4
)
2
:3 − (
1
3
)
2
= i powinno wyjść 11, a mi za nic nie wychodzi
Pomoże ktoś?
2
ASIULA:
PROSZĘ O POMOC
Przez wierzchołek równoległoboku prowadzimy dowolną prostą k nie przecinającą równoległoboku i z trzech pozostałych wierzchołków prowadzimy odcinki prostopadłe do tej
14
Piotr student:
prośba do Triviala,ruperta mam zadanie z wytrzymałości materiałów proszę o pomoc
1
pięta achillesowa ;-)):
zaznacz w układzie współrzędnych a) −
1
2
x −
1
4
y
5
małapaproteczka:
Bardzo prosze o pomoc Uzasadnij, że równanie
1
pięta achillesowa ;-)):
zaznacz w układzie współrzędnych a) −
1
2
x −
1
4
y
1
zozolek:
(2/36)
2
* (2/3)
2
(3
3
* 2
3
)
2
2
Kaja:
Odległość od ziemi do gwiazdy Proxima Centauri wynosi 4×10¹⁶m.równik ziemi ma dlugość 4×10⁷m. Oblicz czy szybciej ty dolecisz do proximy wspolczesnym statkiem kosmicznym osiogajocym
17
Za 7 dni student:
Calculus and Differential Equations, mówi wam to coś
?
1
Kaśka:
Do
Ety
pytanie
Proszę powiedz mi czemu tam ma być 12, skad to się wzięło? http://matematyka.pisz.pl/forum/102919.html
9
Kaśka:
Bardzo proszę
W trapez prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z dłuższym ramieniem dzieli to rami na odcinki długości 6cm i 24cm. Oblicz obwód trapezu
1
xxx:
:::rysunek::: Jaki to przedział liczbowy?
6
tn:
:::rysunek::: czy dobrze zaznaczyłem wysokości i w trójkącie prostokątnym, − gdzie jest trzecia?
4
kuba d :
Narysuj cztery dowolne bryły obrotowe i zaznacz ich: a).osie obrotu
2
Michał:
5
√
3
−3
=?
20
ehhh:
Dane są funkcje f
1
(x)= 4
x+3
−7*3
3+2
, x∊R
16
puppy:
mam uzasadnic ze równanie nieparzystego stopnia ma co najmniej 1 pierwiastek, moze byc słownie
8
Syyyy:
Rzucamy 2x kostka, wypisz pary zdarzen przeciwnych: A − suma oczek jest rowna co najwyzej 6
8
banan!:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 3 cm przecięto płaszczyzną zawierającą przeciwległe krawędzie jego podstaw. Otrzymany przekrój tworzy z jedną ze ścian bocznych kąt α
1
tn:
oblicz pole figury ograniczone wykresami funkcji y = |x| −2 i y=|x|+ 2 oraz osiami współrzędnych, ze wszystkim sobie dam radę − ale które to pole − może ktoś zaznaczyć?
0
michasia:
Spośród liczb losujemy jedną. jakie jest prawdopodobieństwo że jest to liczba: a) podzielna przez 3 b)kwadrat tej liczby powiększony o 1 jest podzielny przez 10 c) jest sześcianem pewnej
5
banan!:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego pole powierzchni bocznej jest równe 480 cm
2
, a pole całkowite − 530 cm
2
. Oblicz sinusa kąta, jaki tworzy przekrój ABC
1
D
1
tego
archiwum 520,
519
,
518